onsdag 1 juli 2020
Inreseförbudet. Utländska sjömän får inte gå iland i Sverige för annat än hemresor eller arbete på fartyget vid kaj. Det trots att exempelvis lastbilschaufförer får resa fritt. Nu förklarar nationella gränspolischefen Patrik Engström för Sjöfartstidningen hur rutinerna togs fram.
Nybygge. Under tisdagen påbörjades bygget av det första av Terntanks två LNG/LBG-drivna biobränsletankfartyg med hybridbatterisystem på varvet China Merchants Jinling.
Nybygge. Bygget av Viking Lines nya färja för linjen mellan Åbo och Stockholm rullar på. Nyligen sattes fartygets sista block på plats på varvet i Kina.

Fartygsaffär. Tallink Group förstärker sin flotta genom att köpa ropaxfartyget Sailor från Navirail för 8,5 miljoner euro.
Nybyggen. Bygget av de båda förlängda ropaxfärjorna av E-flexertyp för Stena Line har nu börjat på varvet i Kina. Beräknad leverans är under 2022.

Pionjärer. Göteborg kan bli första hamn i världen med infrastruktur för transport av flytande koldioxid. Genom en förstudie med fem andra aktörer ska möjligheten att transportera två miljoner ton koldioxid per år utredas.
Rapport. Behovet av examinerade sjökaptener och sjöingenjörer i Sverige kommer att öka. Samtidigt minskar tillströmningen till sjöbefälsprogrammen, vilket antas kan få svåra konsekvenser för samhället. Den bedömningen görs i en ny rapport som beställts av Linnéuniversitetet och Chalmers.

Sommaruppehåll. Efter detta nyhetsbrevet gör vi ett sommaruppehåll i utgivningen. Men kika ändå in på vår webb www.sjofartstidningen.se då och då eftersom vi kommer att publicera sommarläsning även under juli månad.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

3 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

3 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50