onsdag 31 maj 2023
Rekrytering. En ny rapport från Lighthouse visar att 200 studenter om året behöver registreras på sjökaptensprogrammet för att täcka det framtida behovet av sjöbefäl.
Studiebesök. Omkring 100 EU-representanter besökte i förra veckan SSPA Maritime Center i Göteborg, där de bland annat fick se tester av ett seglande roro-fartyg.
Nybyggen. Alvaret och Abisko. Det blir namnen på de två första av Trafikverket Färjerederiets nya elfärjor, som just nu byggs i Nederländerna.

Val i juli. Sju kandidater är nominerade till den högsta posten i FN-organet IMO. Den 31 december 2023 är sista dagen för nuvarande generalsekreterare Kitack Lims mandatperiod och i juli väljs hans efterträdare.
Ny hamntopp. Göran Eriksson blir den som tar över som vd för Göteborgs hamn AB efter Elvir Dzanic.

Omval. Sverige kandiderar för att behålla en plats i internationella sjöfartsorganisationens IMO:s råd.

Elektrometanol. Under onsdagen togs första spadtaget för Europas största e-metanolprojekt, Flagship One. Det handlar om en storskalig produktionsanläggning av elektrometanol för framförallt sjöfarten som byggs i Örnsköldsvik av bolaget Ørsted.
Klimat. Erik Thun investerar 36 miljoner kronor för att installera batteripack på nio av rederiets befintliga torrlastfartyg. Investeringen får stöd av Klimatklivet.

Återhämtning. För andra året i rad ökade antalet passagerare i svenska hamnar 2022, men var cirka fem miljoner färre än åren före pandemin. Den hanterade godsmängden var på samma nivå 2022 som 2021, visar ny sjöfartsstatistik från Trafikanalys.
Nya platsannonser

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

3 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

3 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50