onsdag 6 april 2022
Fartygsfest. Färjor, tankfartyg, arbetsbåtar och forskningsfartyg. Under förra året levererades över 20 nybyggda fartyg med koppling till svensk sjöfart. Sjöfartstidningen har sammanställt allt om dem i den 128-sidiga bilagan Ships of the Year 2021. 
Nybyggen. Polska skeppsbyggaren Remontowa Shiprepair Yard S.A har lagt en stororder hos svenska ABB på teknik till tre stora bil- och passagerarfärjor som ska trafikera för Unity Line och Polferries på Östersjön.
Sjöfartsevent. Donsötanks nybygge Prospero kommer att ligga vid Donsö och visas upp för besökarna under Donsö Shipping Meet i sommar.

Ny design. Den svensk-finska isbrytaredesignen presenteras av Aker Arctic och nu börjar underlaget vara klart för att begära in offerter från varven.
Inställd linje. Tallink Grupp beslutade under måndagen att chartra ut rederiets fartyg Isabelle som boende för ukrainska flyktingar i Estland. Därmed kommer rederiet inte att återstarta linjen mellan Stockholm och Riga i år.
Garanti. Som första rederi i Sverige har Furetank beviljats den nya gröna kreditgarantin av Exportkreditnämnden.

Direktlinje. Under fredagen var det premiär för den nya direktlinjen från Göteborg till USA:s östkust. Ett containerfartyg i veckan kommer att anlöpa Göteborgs hamn och på elva dagar frakta godset över Atlanten. 
Studie. Istället för att prioritera energieffektiva och hållbara sjötransporter ligger fokus ofta på att tillgodose kommersiella intressen vid planeringen av fartygsrutter. Det visar forskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50