onsdag 6 december 2023
Samarbete. AtoB@C Shipping och Outokumpu, som tillverkar hållbart rostfritt stål, har tecknat kontrakt om last till och från stålverket i Torneå.
Kryssningstrafik. Nu står det klart att namnet på Gotlandsbolagets och Viking Lines kryssningssatsning blir Birka Gotland. Det nya bolaget kommer att erbjuda kryssningar från slutet av mars 2024 med fartyget som tidigare hette Birka Stockholm.
Infrastruktur. Mastodontprojektet Skandiaporten i Göteborgs hamn kan ta ny fart efter att EU-kommissionen beslutat att godkänna att projektet följer reglerna för statsstöd.

Alternativ. Trafikverket föreslår att Gotlands reservhamn ska ligga i Kappelshamn på norra Gotland. Det står klart efter att myndigheten utrett frågan under hösten.
Sjösättning. Under fredagen sjösattes kryssningsfartyget Mein Schiff 7 på Meyer Turku i Åbo. 
Omröstning. Under fredagen stod det klart att Sverige valdes in i IMO-rådets grupp B, och det var nervöst in i det sista, berättar Transportstyrelsens Marina Angsell.

Isbrytning. Sedan en dryg vecka är Sjöfartsverket i gång med isbrytning, och restriktioner har införts.
Beslut. Regeringen har beslutat om en förordning om statligt stöd till den reguljära färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet, det efter att EU-kommissionen gett sitt godkännande. Det meddelade regeringen i ett pressmeddelande under fredagen.
Statistik. Under tredje kvartalet 2023 minskade den hanterade godsmängden i svenska hamnar med 5 procent jämfört med motsvarande period 2022. Det visar ny preliminär statistik från Trafikanalys.

Hamn. Nu har Gävle hamn invigt en kemikaliekaj som genomgått en omfattande renovering. Första fartyget som använde kaj 1 var tankfartyget Latana från Bergen.
Nya platsannonser

3 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

3 månader Luleå Hamn AB, Luleå

3 månader Luleå Hamn AB, Luleå

1 månad Tarbit Shipping AB, Skärhamn

1 månad Alba Tankers, Göteborg

1 vecka Nordic Storage, Oskarshamn

1 vecka Tallink Silja Line, Stockholm

1 månad TT-Line, Trelleborg

1 vecka LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50