onsdag 4 oktober 2023
Sjöolycka. I december 2021 kolliderade bulkfartyget Scot Carrier och den självseglande pråmen Karin Høj i Bornholmsgattet. En besättningsmedlem omkom och en saknas. Nu har brittisk och dansk haverikommission utrett olyckan.
Jämställdhetsinitiativ. Första mötet för initiativet Equality in Shipping resulterade i en 40 punkter lång att göra-lista som nu sprids i branschen. Listan har något som passar alla företag, säger initiativtagaren Elin Kristensson, vd för Northern Offshore Services.
Nybyggen. Under söndagen sjösattes Stellamar på varvet i Indien. Det är AtoB@C Shippings andra nybygge i serien om tolv pluginhybrider.

Chefsbyte. Lennart Jonsson går in som tillförordnad vd för Sjöbefälsföreningen efter Oscar Lindgren, som slutade som vd i september.
Miljö. I mitten av oktober börjar Wasaline köra med certifierad biogas en dag i veckan. Med detta förbereder rederiet för utsläppshandeln som träder i kraft nästa år.
Sjöfartskultur. Sjöfartsmontern på Bokmässan blev ovanligt välbesökt i år. Bland dragplåstren var författarna Nathan Shachar och Göran Greider, som båda tog emot utmärkelser.

Avtal. Fackförbundet Seko och Almega Tjänsteföretagen har tecknat nytt kollektivavtal för anställda i skärgårdstrafiken. Det nya avtalet sträcker sig över två år.
Ny teknik. Sveriges första system för automooring där fartygen sugs fast med vakuum. Det är vad Stockholms Hamnar investerat i för att hantera Finnlines nybyggen i Kapellskär. Resultatet är både minskade utsläpp och en säkrare arbetsmiljö.
Världssjöfartens dag. Hur gör vi sjöfarten synlig och attraktiv för unga att söka sig till? Det är tiotusenkronorsfrågan när Världssjöfartens dag firas i Göteborg.

Rekrytering. Carolina Kihlström blir ny verksamhetschef för Maritimt Forum. Det offentliggjordes under Världssjöfartens dag under torsdagen.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50