Fotograf: Polferries

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Nyförvärv till Polferries

Polferries köper ny färja för att öka sin kapacitet i trafiken mellan Ystad och Swinoujscie.

Det polska rederiet Polferries köper ropax-fartyget Drujba som kommer att sättas i trafik på linjen Ystad–Swinoujscie under namnet Cracovia. Ökningen av lastvolymerna mellan Ystad och Swinoujscie uppges öka så kraftigt att Polferries beslutat att ersätta Baltivia med det betydligt större nyinköpta fartyget. Senast ökade rederiet kapaciteten på linjen med Mazovia 2015.

”Positivt”

– Ystad Hamn ser mycket positivt på att våra polska samarbetspartners åter ökar kapaciteten på Ystad–Swinoujscie. Det visar att rederiet, precis som vi, har en stark tro på linjen. Vi grundar detta på den växande volymen av trafik vi sett under de senaste åren och den efterfrågan vi känner på marknaden, säger Björn Boström, vd för Ystad Hamn.

Färjetrafiken mellan Sverige och Polen har vuxit kraftigt de senaste åren, uppger hamnen. Under 2016 ökade lastbilstrafiken mellan Ystad och Swinoujscie med 13 procent och godset med 16 procent.

Byggd för Trasmed

Cracovia går i trafik i Svarta Havet och tas över av Polferries den 16 maj. Fartyget byggdes år 2002 i Spanien för Trasmediterranea som Murillo och har plats för 64 bilar, 124 lastbilar och 650 passagerare. Cracovia förväntas inleda trafik på linjen Ystad-Swinoujscie i slutet av juni 2017.