Fotograf: Pierre Andersson

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Regelverk

Nya varsel i Göteborgs hamn

APM Terminals i Göteborg varslar 29 tillsvidareanställda om uppsägning. Samtidigt vidtar Hamn4:an ytterligare stridsåtgärder.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ligare stridsåtgärder.

Hamnkonflikten i Göteborg fortsätter. På grund av minskade volymer som en följd av vårens och höstens konflikter samt en osäker marknad varslar APM Terminals om uppsägningar av personalstyrkan.

”Utpressningsvarsel”

Enligt ett pressmeddelande från hamnbolaget berör varslet 29 tillsvidareanställda samt ett antal anställda med tidsbegränsade anställningar. ”Förhandlingar om övertalighet inleds med kollektivavtalsparterna i januari. APM Terminals kommenterar inte i nuläget något som rör kommande förhandling i januari”, skriver man i pressmeddelandet.

Hamn4:an anser dock, enligt förbundets hemsida, att bolagets ”utspel” var väntat och att man uppfattar det som ”ett renodlat utpressningsvarsel, avsett att försöka skapa splittring och tvinga igenom eftergifter avseende arbetsvillkoren”.

Två förslag presenterade

Hamnarbetarförbundet ska ha presenterat två förslag för hamnbolaget; det första handlar om att under en period utan stridsåtgärder förhandla fram en helt ny produktionsmodell, enligt en förebild från containerterminaler i europeiska kontinenthamnar. Om det första förslaget avvisas hänvisar man till plan B som bland annat innebär en förlängning av blockader samt nya strejker i början av 2017.

Hängavtal

APM Terminals har i sin tur erbjudit Hamnarbetarförbundet hängavtal på befintligt kollektivavtal som bolaget har med Transportarbetareförbundet. Något som Hamn4:an avvisar, bland annat med motiveringen att ”ett sådant avtalsförhållande skulle för Hamnarbetarförbundets del innebära att majoritetsfacket åtog sig samtliga av kollektivavtalets skyldigheter men bara tillmättes en begränsad del av de rättigheter som normalt följer”.

Nya varsel

I stället varslar Hamn4:an om en ny övertids-, inhyrnings- och nyanställningsblockad från och med fredag 6 januari klockan 16.00 till och med tisdagen 28 februari.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]