Fotograf: Stena Bulk/Proman

Kategori: Skeppsbyggnad | Tank

Nya metanoldrivna tankern Stena Pro Patria sjösatt

Proman Stena Bulks metanoldrivna nybygge Stena Pro Patria har blivit sjösatt vid det kinesiska varvet Guangzhou Shipyard International (GSI).

Det var i slutet av förra veckan som Stena Pro Patria sjösattes, det första av totalt sex metanoldrivna nybyggen i IMOIIMeMAX-klassen och som kommer att levereras under de kommande två åren. Fartygen är Stena Pro Patria, Stena Pro Mare och Stena Prosperous som kommer att vara Schweiz-baserade Proman och Stena Bulks joint venture-fartyg, samt de tre Proman-ägda fartygen Provident, Progressive och Promise.

Stena Pro Mare blir det andra fartyget i serien. Bild: Stena Bulk/Proman

Leverans under början av 2022

Fartygen är på 49.900 dwt och kommer att utrustas med dual fuel-maskineri från MAN (B&W 6G50ME-C9.6 MW Tier III) som klarar metanoldrift. Stena Pro Patria är det första av fartygen att bli sjösatt och har nu en beräknad leverans under första kvartalet 2022. Guangzhou Shipyard International är dessutom det första kinesiska varvet att bygga ett metanol dual fuel-fartyg.

Vill påskynda omställningen

Enligt ett pressmeddelande från Proman och Stena Bulk kommer varje fartyg att använda cirka 12.500 ton metanol per år som marint bränsle. Proman och Stena Bulk menar att deras gemensamma vision med projektet är att påskynda energiomställningen inom sjöfarten genom att göra metanol mer allmänt tillgängligt för fartygsägare runt om i världen.