Fotograf: CMP

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Malmös nya kryssningsterminal invigd

I lördags invigdes Malmös nya kryssningsterminal i Frihamnen. Nu hoppas turistchefen att kryssningsverksamheten ska ge ett rejält uppsving för besöksnäringen. 

Kryssningsterminalen, som har byggts på platsen för det gamla hamnmagasinet M 16 i Frihamnen, invigdes av kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson. Nyligen färdigställdes också ett gång- och cykelstråk som sträcker sig från Frihamnen till Malmö city.

– Det här är ett viktigt och efterlängtat steg mot att göra Malmö till en etablerad kryssningsdestination. Genom utvecklingen här skapar vi dessutom mer utrymme för de stora kryssningsfartygen i Köpenhamn, säger Johan Röstin, vd för CMP, som räknar med mer kryssningstrafik med små och medelstora fartyg till Malmö på sikt.

Nya arbetstillfällen 

Invigningen skedde i samband med att det spanska kryssningsfartyget Empress för första gången anlände till staden. 

I samband med varje fartygsanlöp anländer runt 1.800 spanska kryssningspassagerare till Frihamnen via Malmö Airport. Lika många resenärer avslutar sin kryssning samma dag och återvänder till Madrid och Barcelona med Pullmanturs flygningar. Detta passagerarflöde skapar en mängd nya arbetstillfällen i form av bland annat guider, busschaufförer, incheckningspersonal, välkomstpersonal och bagagehantering.

– Det här är helt klart bland det mest positiva som hänt Malmö vad gäller turism. Kryssningsverksamheten stärker besöksnäringen i form av arbetstillfällen och turistekonomiska intäkter, och stadens attraktivitet internationellt. Genom det utflyktsprogram som resenärerna kan ta del av får även andra besöksmål i Öresundregionen möjlighet att profilera sig, säger Johan Hermansson, turistdirektör vid Malmö Turism.

Utökat samarbete 

CMP, Malmö Airport och Pullmantur har under lång tid haft ett nära samarbete för att skapa en bra kryssningsprodukt där förflyttningarna mellan flyg och fartyg varit i fokus.

– Tillsammans har vi skapat ett attraktivt erbjudande som är smidigt för resenärerna. Det var detta som fick Pullmantur att slutligen välja Malmö, säger Peter Weinhandl, flygplatschef vid Malmö Airport. 

Kommentarer

  • Anonymous

    Va finns det att se förutom Rosengård och Turning Turso?

  • Hans Helsén

    Hej jag tycker det är ett lyft för Malmö, men behöver satsa mer på sjöfarten.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.