Fotograf: Kulturbåtarna

Kategori: Regelverk | Säkerhet | Utbildning

Ny säkerhetskurs för inre fart

Nu finns Skärgårdsredarnas moderniserade säkerhetsutbildning ute på internet, tillgänglig för alla.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] tillgänglig för alla.

Sjöfartstidningen skrev om säkerhetsutbildningen i maj, då det stod klart att Stiftelsen Sveriges Sjömanshus och Sjöfartsverket gick in och sköt till medel för att finansiera utvecklingen av kursen. Som utlovat är utbildningen nu klar. Den är utformad som en e-learningkurs och är anpassad för både datorer och mobila enheter.

Fri för alla

E-learningutbildningen finns nu fritt på nätet. Den vänder sig till alla som ska jobba på fartyg med en bruttodräktighet under 500 i inre fart. 

Den har tagits fram av branschorganisationen Skärgårdsredarna i samråd med Transportstyrelsen och utbildningsanordnare. Utbildningen är uppbyggd efter de regelverk som gäller för inre fart och är indelad i fyra block:

  • Grundläggande säkerhet
  • Brandskydd
  • Passagerarsäkerhet
  • Lastsäkerhet

– Vi är väldigt tydliga med att den nätbaserade utbildningen måste kompletteras med praktiska övningar och förtrogenhetsutbildning ombord, säger Leena Tegevi, ansvarig för utbildningen på Skärgårdsredarna, och fortsätter:

Förberedande

– Fördelen med att först göra en utbildning på nätet är att den som ska börja jobba ombord förbereder sig genom att lära sig grunderna i egen takt och får lättare att tillgodogöra sig kunskaperna på rederiet och/eller skolan. Tidigare hade vi en CD-skiva som var uppbyggd på ungefär samma sätt, men den var förbehållen våra medlemmar. Tekniken och i viss mån innehållet hade dessutom hunnit bli omodernt, så det fanns ett stort behov av att modernisera den.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]