When in commercial operation in mid-2018, the Tornio Manga LNG terminal in Finland will supply gas to a local stainless steel mill, and LNG to other users in the Nordic region.

Fotograf: Gasum.

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Ny LNG-terminal i Torneå

Röyttä hamn i Torneå har fått en importterminal för flytande naturgas, LNG. Den nya terminalen är enligt leverantören Wärtsilä, den största i Norden i sitt slag.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]silä, den största i Norden i sitt slag.

Terminalprojektet har letts av Manga LNG Oy, som är ett samföretag mellan de finska bolagen Outokumpu Group, SSAB, Gasum Oy och EPV Energi Ab. Wärtsilä kontrakterades som huvudentreprenör och levererade en komplett lösning genom ett så kallat EPC-kontrakt (Engineering, Procurement, Construction).

Expertis

Antti Kämi, Vice President, Engine Power Plants, Wärtsilä Energy Business, framhåller i ett pressmeddelande att det här projektet visar vilken expertis Wärtsilä besitter när det gäller gasteknologi och gas som bränsle.
– Det visar också vår sakkunskap som medelstor LNG-distribution. Vi är stolta över att ha fått leverera terminalen och möjliggöra en hållbar energiförsörjning i den energiintensiva industriregionen i norra Finland, säger han.

Andra terminalen

Manga LNG Oy:s vd Mika Kolehmainen påpekar att LNG terminalen i Björneborg, 600 kilometer söderut, var den enda som tidigare fanns i Finland.

– Men nu har vi i Torneå en terminal utrustad med bunkringsstationer för LNG-fartyg, utrustning för återförgasning av flytande naturgas och en lagringsenhet som omfattar en volym på 50.000 kubikmeter, konstaterar han.

Många möjligheter

I terminalen ingår anläggningar för lossning av LNG från fartyg, lagring av LNG, lastning av LNG-tankbilar, fartygsbunkring, förgasning och distribution av naturgas till det lokala nätverket. Terminalen ska förse Outokumpus stålverk i Torneå med naturgas och tillhandahålla LNG för lokala industrier, gruvor och andra konsumenter i norra Finland och norra Sverige. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]