Romantika.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Färjetrafik

Ny färjelinje mellan Norge och Holland

Tallinks färja Romantika chartras ut våren 2022 för trafik på en ny linje mellan Kristiansand och Eemshaven.

Det holländska rederiet Holland Norway Lines planerar att öppna en ny färjelinje över Nordsjön mellan Eemshaven i Nederländerna till Kristiansand i Norge. Avsikten är att inleda trafik med färjan Romantika i april 2022, uppger Holland Norway Lines i ett pressmeddelande.

Bareboat

Romantika bareboat-chartras, vilket innebär att Tallink varken sköter bemanning eller teknisk drift under den period som fartyget är utchartrat. Avsikten är att avtalet ska gälla i tre år med option på förlängning med ett plus ett år. Avtalet träder i kraft inom kort, efter att det har bekräftats av olika finansiärer.

Holland Norway Lines bildades 2020 och har sedan dess arbetat tillsammans med aktörer inom både offentliga och privata sektorn för att få till stånd en färjelinje från Eemshaven till Kristiansand.

Lång återhämtning

Före pandemin gick Romantika i trafik mellan Stockholm och Riga tillsammans med färjan Isabelle. För närvarande är Romantika utchartrad som flytande hotell under klimatkonferensen COP26 i Skottland och återvänder i mitten av november till Tallinn för att läggas upp tills den nya chartern inleds. Tallink uppger i ett pressmeddelande att det inte finns några planer på att återuppta trafiken mellan Stockholm och Riga innan våren 2022. Avsikten är att då återuppta trafiken med Isabelle.

– Återhämtningen efter pandemin tar sannolikt flera år och det är osannolikt att vi inom den närmaste framtiden kan återgå till en liknande situation som före coronapandemin, kommenterar Tallink-koncernens vd Paavo Nõgene i pressmeddelandet.