Fotograf: Alf van Beem/Wikimedia Commons

Kategori: Container | Ekonomi

Ny containerallians bildad

De tre japanska rederierna K Line, NYK och MOL samlar sina containerverksamheter i ett nytt, gemensamt bolag. Bolaget väntas få 7 procent av den globala containersjöfarten.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]cent av den globala containersjöfarten.

Ännu en allians bland de globala containerrederierna har tillkännagjorts, den här gången gäller det de japanska storbolagen K Line, NYK och MOL som startar ett nytt joint venture-bolag. I det nya gemensamma bolaget ska de tre rederiernas containerverksamheter och containerterminaler samlas, något som innebär att det nya bolaget uppges bli världens sjätte största containerrederi.

Enligt information från K Line och MOL väntas det nya bolaget – förutsatt att det får godkänt av berörda konkurrensmyndigheter – etableras den 1 juli 2017 för att sedan vara i full drift den 1 april 2018. 

Historiskt låga rater

Av informationen från bolagen framgår vidare att man genomför sammanslagningen till följd av bland annat låga oljepriser, en trög efterfrågan på frakter och en överkapacitet på marknaden – vilket i sin tur lett till historiskt låga rater för containerfrakter.

I den nya alliansen, som ännu inte fått något officiellt namn, kommer NYK äga 38 procent av aktierna, medan K Line och MOL kommer att ha 31 procent vardera av aktierna.

1,4 miljoner teu

Enligt World Maritime News kommer containerfartygsflottan i den nya alliansen att få en kapacitet på 1,4 miljoner teu, vilket alltså betyder att den kommer att kapa åt sig 7 procent av den globala containersjöfarten.

Läs mer om den nya alliansen i den senaste bloggposten från Ingvar Bergman, som förutspådde den aktuella alliansen redan för tre år sedan (!).

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]