Fotograf: Klara Johansson, Anders Ylander

Kategori: Kultur

Ny bok samlar favoriterna

Kring kajutlampan var länge ett uppskattat inslag i Sjöfartstidningen. Nu ges de bästa historierna ut på nytt. Redaktör Kristian Wedel berättar om den nyutkomna samlingsvolymen på Bokmässan i Göteborg.
Redan på 1950-talet fanns vinjetten Kring kajutlampan i det som då hette Svensk Sjöfarts Tidning. Ett uppskattat inslag där läsare bidrog med mer eller mindre sanna historier från livet till sjöss. Breakwater Publishing har tidigare gett ut flera volymer i bokform och de sägs vara slutsålda.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]1950-talet fanns vinjetten Kring kajutlampan i det som då hette Svensk Sjöfarts Tidning. Ett uppskattat inslag där läsare bidrog med mer eller mindre sanna historier från livet till sjöss. Breakwater Publishing har tidigare gett ut flera volymer i bokform och de sägs vara slutsålda.

Nu ges en ny samlingsvolym ut. Göteborgsjournalisten och författaren Kristian Wedel är bokens redaktör.

– Jag har läst de tidigare volymerna och gjort en greatest hits av dem. Det är en samling helt fantastiska färgrika sjömanshistorier, säger han. 

I urvalet har redaktionen fokuserat på berättelser med det självupplevdas prägel. 

Kristian Wedels egen favorit är en historia med titeln ”Hur man blir ägare till en ratt”.

– Det är en underbar och fullständigt hejdlös berättelse om en svensk sjöman som står en natt och tankspritt karvar lite med en kniv i ratten på fartyget. När befälen upptäcker det blir de vansinniga och kräver att han ska ersätta ratten.

Sjömannen går med på detta, och sedan tar historien en vändning som varken befäl eller läsare räknat med.

Enligt Kristian Wedel bidrar flera saker till berättarmagin i historierna. Dels är det språket; det kräver förkunskaper. Läsaren förutsätts känna till begrepp som mesan, slingerskott och skans. Och dels är det sättet de berättas på.

– De är skrivna med ett lugn och en svalka som kan få James Bond att verka som en nervös fegis. Det är hajar och orkaner, bränder och slagsmål och explosioner. De tar sig över halva jordklotet, ramlar i vattnet mitt i ett minfält och amputerar kroppsdelar. Och det hela berättas med ett sådant lugn att läsaren knappt uppfattar vad som händer. På tjugo rader avverkas samma mängd stoff som man normalt har i en hel roman, säger Kristian Wedel.

Själv bidrar Kristian Wedel med en nyskriven novell i göteborgsk hamn- och varvsmiljö. Han jobbar till vardags som journalist på Göteborgs-Posten och har genom åren skrivit mycket om Göteborgs historia. Novellen i boken bygger på en berättelse han hört. 

– Jag blir kontaktad hela tiden av folk som har en massa konstiga historier att berätta. Just den här berättelsen är omöjlig att belägga, jag vet inte om den är sann, men den är kittlande och jag kände att det vore roligt att löpa linan ut och skriva om ett tänkbart förlopp. 

En ung svetsare på ett av varven försvinner i Kristian Wedels novell en natt från ett nybyggt fartyg. Det sägs att han har rymt. Decennier senare hittar hans syster ett bekant guldhalsband i en indisk antikaffär. Novellens berättarjag träffar en pensionerad svetsare på ett café, och bit för bit rullas en makalös historia upp.

Kristian Wedel har själv ingen sjöfartsbakgrund.

– Men skriver man om Göteborgs historia så går det inte att ta sig förbi sjöfarten. Vi vadar till knäna i historier om familjen Broström och G D Kennedy och Lasse i gatan och Evert Taube och Harry Martinson och Jacob Wallenberg som var på Ostindiefararen på 1700-talet, säger han.

Vem ska läsa den här boken?

– Vi hoppas att alla som är yrkesverksamma inom sjöfarten ska läsa och känna ett slags stolthet över att de är en del av en fantastisk tradition. Sedan hoppas vi förstås att alla havsamatörer och söndagsseglare också ska läsa och svepas med. Men det är en nutida sjöman eller ett nutida sjöbefäl jag sett framför mig när jag har skrivit, säger Kristian Wedel.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]