Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs och Matilda Jarbin, hållbarhets- och kommunikationschef på Scanlog.

Fotograf: Filippa Rutgersson

Kategori: Miljö

Nu ska kaffet fraktas fossilfritt med biogas

Kafferosteriet Löfbergs ska med hjälp av logistikföretaget Scanlog säkra fossilfria sjötransporter för de 36.000 ton råkaffe som årligen fraktas över världshaven.

Familjeföretaget Löfbergs är först ut med Scanlogs nya lösning för att säkra 100 procent fossilfria sjötransporter. Det sker genom att fartyg bunkras med flytande biogas enligt massbalansprincipen, som innebär att Löfbergs betalar för biogas som täcker företagets transporter av råkaffe från ursprungsland. Enligt ett pressmeddelande från Löfbergs är detta en milstolpe på företagets hållbarhetsresa och innebär att kafferosteriet kan minska sina årliga CO2-utsläpp med 1.800 ton.

”Inte råd att låta bli”

– Biogasen kostar mer än fossila bränslen, men vi tycker inte att vi har råd att låta bli. Vi måste reducera utsläppen i alla delar av vår värdekedja. Att vi är först att finansiera bränslebytet till 100 procent innebär att vi visar att det finns en fungerande lösning, och det kan förhoppningsvis bidra till att fler ställer om, säger Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs i pressmeddelandet.

Att transporter uppges stå för 14 procent av världens utsläpp var en drivkraft när Scanlog utvecklade sin produkt för fossilfria sjötransporter.

– Sjötransporter har länge gått under radarn. Därför är det viktigt att det finns företag som Löfbergs som vågar gå före, och som visar att det går att minska utsläppen här och nu. Vi hoppas att det kan inspirera andra företag och att det kan påskynda en nödvändig omställning inom transportsektorn, säger Matilda Jarbin, hållbarhets- och kommunikationschef på Scanlog i pressmeddelandet.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]