Viking XPRS skiftar från estnisk till finsk flagg.

Fotograf: Viking Line

Kategori: Färjetrafik

Nu har Viking XPRS blivit finskflaggad

Under måndagen slutfördes omflaggningen av Viking Lines passagerarfartyg Viking XPRS då fartyget överfördes till Finlands fartygsregister och finska flaggan hissades i aktern istället för den estniska.
I slutet av förra året beslutade Viking Line att byta flagg på Viking XPRS från estnisk till finländsk. Beslutet baseras på att rederiet vill underlätta personalrekryteringen och administrera all personal själv utan mellanhänder. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] den estniska.”} /–>

I slutet av förra året beslutade Viking Line att byta flagg på Viking XPRS från estnisk till finländsk. Beslutet baseras på att rederiet vill underlätta personalrekryteringen och administrera all personal själv utan mellanhänder. 

Fartyget, som byggdes på Aker Yards varv i Helsingfors 2008, seglade först under svensk flagg. Sedan 2014 har det varit infört i Estlands fartygsregister. I och med omflaggningen överförs personalen till det finländska lönesystemet och blir direkt anställda hos Viking Line. Tidigare arbetade besättningen via ett estniskt bemanningsföretag.

Ska underlätta rekrytering

– Vårt fartyg sysselsätter 175 personer. Av dem jobbade omkring tio procent tidigare på Rosella som tidigare i år övertogs av en ny ägare i Grekland. Omflaggningen underlättar vår rekrytering och ger vår personal större möjligheter att flytta mellan fartygen, säger befälhavaren Stefan Dahlström i ett pressmeddelande. 

Av rederiets fem fartyg är fyra – Viking XPRS, Viking Glory, Viking Grace och Gabriella – införda i Finlands fartygsregister. Cinderella som går i kryssningstrafik mellan Stockholm och Åland seglar under svensk flagg.

– Vi är glada att nu kunna ta hem Viking XPRS till Finlands fartygsregister. Linjen Tallinn-Helsingfors är viktig inte bara för turismen utan också för pendlings- och godstrafiken mellan Finland, Estland och de övriga baltiska länderna samt för vårt lands försörjningsberedskap. I fjol hade vi 1,4 miljoner passagerare på Tallinnlinjen, säger Viking Lines VD Jan Hanses i pressmeddelandet.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]