FRS Baltics katamaran Skane Jet under ett provanlöp i Trelleborg den 20 mars inför trafikstarten.

Fotograf: Trelleborgs Hamn

Kategori: Passagerarsjöfart

Nu återuppstår Kungslinjen

Söndagen den 2 april gjorde katamaranen Skane Jet från tyska rederiet FRS Baltic premiär på linjen mellan Trelleborg och Sassnitz, vilket betyder en återstart av klassiska Kungslinjen.
Det var i september 2020 som det tyska rederiet FRS Baltic startade trafik mellan Ystad och Sassnitz med katamaranen Skane Jet, det som ett alternativ efter att Stena Line stängt sin linje mellan Trelleborg och Sassnitz som en konsekvens av coronapandemin. Den 2 april gjorde rederiet en nystart med en ny svensk hamn, Trelleborg istället för Ystad.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]nd/”>september 2020 som det tyska rederiet FRS Baltic startade trafik mellan Ystad och Sassnitz med katamaranen Skane Jet, det som ett alternativ efter att Stena Line stängt sin linje mellan Trelleborg och Sassnitz som en konsekvens av coronapandemin. Den 2 april gjorde rederiet en nystart med en ny svensk hamn, Trelleborg istället för Ystad.

− Vi är stolta över att återigen kunna erbjuda hela fem linjer till Europa, det är det ingen annan svensk hamn som kan. Med Skane Jet har vi nu 16 fartyg i trafik i hamnen, det är imponerande, säger Jörgen Nilsson, vd Trelleborgs Hamn i ett pressmeddelande.

Trafikstarten från Trelleborg innebär att den klassiska Kungsleden, på senare år benämnd Kungslinjen mellan Trelleborg och Sassnitz, nu återuppstår. Det är en linje som invigdes den 6 juli 1909 av kung Gustaf V och den tyske kejsaren Wilhelm II.

Skane Jet har kapacitet för 676 passagerare och 210 fordon. De fyra Ruston-maskinerna på totalt 40.000 hk gör att katamaranen kan uppnå en toppfart på 44 knop och kan trafikera linjen på två timmar och 30 minuter.

Rederiet FRS Baltic kommer att trafikera linjen under april–oktober 2023.

Enligt Trelleborgs hamn kommer den nya linjen att innebära ett tillskott och förstärka en positiv utveckling under 2022 då 1,6 miljoner passagerare och drygt 372.000 personbilar passerade genom hamnen.

FRS Baltic tror att hamnbytet i Sverige kommer att locka nya målgrupper.

– Genom att byta hamn hoppas vi kunna locka ännu fler tyskar med bra och snabba förbindelser till Malmö, Lund och Köpenhamn. Det blir även ännu enklare att ta sig vidare norrut, säger Moritz Bruns, vd för FRS Baltic GmbH i ett tidigare pressmeddelande.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]