Fotograf: Ulf Svenningsson/GU

Kategori: Fartygsaffärer | Forskning | Specialfartyg

NOS och GU samarbetar om forskningsfartyg

Northern Offshore Services har blivit tilldelade management för Göteborgs universitets nya forskningsfartyg – R/V Skagerak.

Fartyget håller just nu på att byggas vid Nauta Shiprepair Yard S.A. i Gdynia och planerad leverans är under vintern 2015/2016.

– Vi är väldigt glada för att vi har vunnit management för R/V Skagerak och vi ser fram emot att få hjälpa Göteborgs Universitet att driva projektet framöver, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ersätter gamla Skagerak

Fartyget kommer bli 45 meter långt och ha ett deplacement på cirka 900 ton. Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, som är en del av Göteborgs universitet, har idag sex fartyg. Och det nya fartyget kommer ersätta det 45 år gamla fartyg, med samma namn, som finns idag.

Flytande laboratorium

Göteborgs universitet har investerat cirka 100 miljoner kronor i nybygget. Hon kommer agera som ett flytande laboratorium på främst västkusten. Ombord kommer finnas en så kallad ROV – en fjärrstyrd undervattensfarkost för att nå djup som inte dykare kan nå. Besättningen kommer bestå av 2×5 personer och ombord finns plats för upp till 16 forskare.

Kommentarer

  • Klaus

    Grattis NOS

  • Anonymous

    spännande !!

Artikeln är stängd för fler kommentarer