Fotograf: Northern Offshore Services

Kategori: Offshore | Specialfartyg

NOS beställer nytt

Göteborgsbaserade Northern Offshore Services har beställt ytterligare en servicekatamaran för vindkraftparker till havs. Katamaranen byggs av norska Grovfjord Mek. Verkstad och levereras sommaren 2014. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]vereras sommaren 2014. 

När den nya katamaranen har levererats sommaren 2014 kommer det snabbväxande rederiet att ha en flotta på 20 fartyg/katamaraner. Nybygget, som får namnet Discoverer, blir systerfartyg till Developer som redan är under byggnation hos samma varv och som levereras i februari 2014. 

– Ja, det går fort och vi växer stadigt. De här två fartygen, som blir identiska med varandra, är verkligt innovativa produkter som nästan inte finns på marknaden och där vi jobbat extra mycket med bränsleekonomi, redundans och miljöeeffektivitet, säger David Kristensson, vd för Northern Offshore Services till Sjöfartstidningen.  

Ute i veckor 

Den nya katamaren Discoverer blir 27,2 meter lång, 9,2 meter bred och får en maxfart på drygt 28 knop. Faciliteterna för besättning och passagerare omfattar bland annat fyra hytter, ett stort kök och mäss samt passagerarsalong. 

– De byggs för att kunna ligga ute flera veckor i sträck, vilket blir en klar fördel eftersom vindkraftsparkerna numera ligger så långt ute. Nu kommer man att kunna klara sig själva på ett helt annat sätt genom att man kan ligga kvar ute och jobba dygnet runt, vilket blir både effektivt och tidsbesparande, säger David Kristensson. 

Får dansk flagg

Skrovet till Discoverer har utvecklats i samarbete med Marintek i Trondheim och SSPA i Göteborg och kommer att kunna utföra dockningsoperationer i över 2,5 meters signifikant våghöjd.

– Likt våra övriga fartyg får Discoverer DIS-flagg, men det är inte helt klart exakt var vare Discoverer eller Developer ska jobba, förutom att det förstås blir för havsbaserade vindkraftsparker, säger David Kristensson, vd för Northern Offshore Services.  

Ungt företag  

Northern Offshore Services grundades på Donsö utanför Göteborg 2007 och är specialiserat på besättningsfartyg för vindkraftsprojekt till havs.

Katamaranen Discoverer blir det åttonde Northern Offshore Service-fartyget som byggs av Grovfjord Mek. Verksted.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]