Fotograf: Polarcus

Kategori: Ekonomi | Fartygsaffärer | Politik

Norge ökar stödet till sjöfarten

Den norska regeringen ökar anslagen till Giek (Garanti–instituttet for eksportkreditt) i höstproppen med NOK 10 miljarder – redarna välkomnar satsningen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]a välkomnar satsningen.

– Tillgång till finansiering vid kapitalkrävande investeringar är viktigt för det norska maritima klustret och för arbetsplatser längs hela kusten, säger Sturla Henriksen, vd för Norges Rederiforbund.

Den statliga myndigheten Giek upplever en fortsatt stark efterfrågan på exportgarantier, och regeringens besked innebär att Giek kan utförda garantier på totalt på NOK 145 miljarder 2014. Motsvarande siffra 2005 var 40 miljarder. En kraftig uppgång alltså.

– För Norge kan tillgången på exportfinansiering betyda arbetsplatser, ökad kompetens och bättre tillgång till utländska marknader, säger närings- och handelsminister Trond Giske.

De maritima näringarna sysselsätter 100.000 människor idag och genererar ett värde på NOK 150 miljarder/år. För rederier och varv är Giek många gånger avgörande för att få igenom affärer. Ett exempel på detta är det Dubairederiet Polarcus, noterat på Oslobörsen, som har valt att bygga flera seismiska fartyg vid Ulstein i Norge.

– Vi fick ett bra stöd av den norska regeringen och Giek, med bland annat en förmånlig ränta på finansieringen, sa Peter Zickerman, dåvarande vice president i Polarcus, till Sjöfartstidningen 2011.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]