Kvitsøy Sjøtrafikksentral.

Fotograf: Haakon Nordvik / Kystverket

Kategori: Utbildning

Norge köper finsk simulatorutbildning

Norska sjöfartsmyndigheten Kystverket har ingått ett avtal med Aboa Mare i Åbo om en ny utbildning för lotsar och VTS-operatörer.
Under kursen övar sex lotsar från den norska lotstjänsten och två VTS-operatörer från norska sjötrafikcentralen (VTS) på att hantera allt från vardagliga till potentiellt allvarliga händelser tillsammans. Det uppger Aboa Mare i ett pressmeddelande. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] lotstjänsten och två VTS-operatörer från norska sjötrafikcentralen (VTS) på att hantera allt från vardagliga till potentiellt allvarliga händelser tillsammans. Det uppger Aboa Mare i ett pressmeddelande. 

– Tack vare kursen får man en ökad förståelse för varandras uppgifter och vilka möjligheter och begränsningar de enskilda sjösäkerhetsåtgärderna utgör. Genom att lära oss mer om varandras rutiner och arbetsmetoder stärker vi samarbetet. Ju mer vi övar tillsammans, desto bättre blir sjösäkerheten i norska farvatten – och det är huvudmålet med kursen, säger Kurt Haukeberg på Kystverkets lotstjänst, i pressmeddelandet. 

Kursen är baserad på en förstudie från 2010 där man undersökte samordningen mellan lotstjänsten, fartygsbesättningarna och sjötrafikcentralerna (VTS). Målet var att lära sig mer om hur samarbetet kan förbättras genom erfarenheter och övningar baserade på verkliga händelser. 

– Vi är stolta över att bidra till säkerheten på norska farvatten. Genom att kombinera den erfarenhet vi fått av att utbilda finska lotsar sedan tidigt 1990-tal, att ha genomfört simulatorövningar för däcksbefäl sedan 2004 och VTS-utbildningar sedan 2005, kan vi nu utveckla en ny kurs tillsammans med Kystverket. I simulator får lotsar och VTS-operatörer öva på hur de på bästa sätt kan hantera kritiska situationer, säger Micael Vuorio, vd för Aboa Mare Ab, i pressmeddelandet.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]