Fotograf: Nor Lines

Kategori: Fartygsaffärer | RoRo

Nor Lines återförenar systerfartyg

Norska Nor Lines hyr in svenska Mini Star för sin Baltic Line-linjetrafik.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]Baltic Line-linjetrafik.

Nor Lines långtidsbefraktning av torrlastfartyget Baltic Bettina upphörde i slutet av förra veckan och senaste onsdag ersattes hon av det svenska roro-fartyget Mini Star, tidigare Wilson Star. Mini Star ägs av Westco AB i Skärhamn och återfick sitt ursprungliga namn i januari. Systerfartyget Link Star har redan i drygt ett år hyrts in från Godby Shipping för samma linje.

I trafik i torsdags

Mini Star lastade för första gången för Nor Lines på torsdagen i Kristiansand och är nu på resa mot Åbo via Rostock och Klaipeda.

– Hon är om en timma i Rostock för att lasta ett vindkraftverk till Klaipeda, bekräftar Rune Samsson, vd för Westco AB, när Sjöfartstidningen ringer upp på fredag morgon.

Första besöket på 12 år

Rune Samsson berättar vidare att Mini Star i nästa vecka kommer till Lysekil.

– Det är första gången på 12 år som båten är i svensk hamn. Det är en riktig så kallad uteseglare, som man sa förr i tiden.

Han tror att den nya chartern ska bli bra.

– Hon kommer att gå i den här trafiken i åtminstone ett år. Det är en väldigt bra båt, den har fungerat bra och är flexibel.

Roro varje vecka

Bytet av fartyg innebär att Baltic Line nu har möjlighet att lasta roro på varje segling.

– Vi kan i fortsättningen erbjuda avgångar varje vecka med roro-fartyg från Åbo till Polen, Danmark, Sverige och Norge med systerfartyget Mini Star och Link Star, säger Tomas Uschanow, vd för Baltic Line Finland Oy, som är är agent för Nor Lines A/S i Finland och Baltikum.

Mini Star och Link Star är multifunktionella roro- och lolo-fartyg, utrustade med akterport till huvuddäck, sidoport till undre rum samt lastluckor. Lastkapaciteten är ca 4.200 ton.

Hemmahamn Skärhamn

Fartyget byggdes 1989 av varvet J. J. Sietas i Tyskland som det första av två systerfartyg för åländska Godby Shipping. Systerfartyget Link Star ingår fortfarande i Godby Shippings flotta och har gått i trafik för Nor Lines sedan mars 2014.

Westco AB köpte Mini Star 1999 och 2003 döptes hon om till Wilson Star när hon gick in i ett långtidskontrakt för Norsk Hydro/Wilson.

– Hon gick i timecharter för Norsk Hydro i 12 år mellan Rotterdam och Norge med aluminium. Där passade hon fantastiskt bra, säger Rune Samsson.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]