Terntank har beställt tre nybyggen med möjlighet till framtida drift med metanol och vindassistans genom nedsänkbara segel.

Fotograf: Terntank

Kategori: Energi | Tank

Neste chartrar två nybyggen från Terntank

Det finländska energibolaget Neste har tecknat avtal om timecharter för två av Terntanks nybyggen. Det är första gången på tio år som de båda bolagen tecknar charteravtal.
Under måndagen stod det klart att finländska energibolaget Neste tecknat ett timecharteravtal med Terntank för två av rederiets kommande nybyggen. Det handlar om två kemikalie-, produkt- och biobränsletankfartyg på 15.000 dwt som byggs med vindassistans genom ihopfällbara segel och möjlighet till framtida drift med metanol som bränsle. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]avtal med Terntank för två av rederiets kommande nybyggen. Det handlar om två kemikalie-, produkt- och biobränsletankfartyg på 15.000 dwt som byggs med vindassistans genom ihopfällbara segel och möjlighet till framtida drift med metanol som bränsle. 

– Det är fantastiskt att ha Neste tillbaka igen som timecharterpartner efter tio år. Vi är glada över att kunna förse dem med toppmoderna produkttankfartyg och innovativ teknik för att minimera sjöfartens miljöpåverkan och arbeta tillsammans mot koldioxidneutralitetsmål, säger Tryggve Möller som idag äger och driver Terntank tillsammans med Rigmor Möller, Annika Kristensson och John Sten.

Viktig pusselbit när Neste skalar upp

Det var i november 2022 som Terntank beställde de tre fartygen från CMHI Jinling Shipyard i Yangzhou i Kina. Fartygen i den nya serien blir skräddarsydda för att transportera en mängd flytande laster och kommer att få 14 lasttanksegregeringar.

De två fartygen som Neste ska chartra är tänkta för transport av förnybara råvaror likt avfall och restprodukter såsom använd matolja och fetter till Nestes raffinaderier där sedan produkter som förnybar diesel och hållbart flygbränsle (SAF) lastas för vidare transport.

– Tillsammans med våra partners skalar vi upp vår produktionskapacitet för förnybara och cirkulära lösningar. Vårt partnerskap med Terntank är i linje med vårt engagemang för hållbarhet, särskilt vårt mål att minska utsläppen i hela vår värdekedja. Med dessa fartyg fortsätter vi att minska utsläppen. Vi är glada över att samarbeta med Terntank, säger Lauri Helin, Vice President Logistics and Operations Oil Products på Neste i ett pressmeddelande.

Nästa generations produkttankfartyg

Det första av de tre fartygen i serien levereras i mars 2025. De två efterföljande, som chartrats av Neste, kommer att levereras under andra halvan av 2025 respektive i början av 2026.

Fartygen kommer att utrustas med ihopfällbara segel samt dual fuel-maskineri som möjliggör användning av e-metanol, vilket enligt Terntank gör fartygen till nästa generations produkttankfartyg och föregångare när det gäller att nå de klimatmål som ställts upp av IMO.

Fartygen designas av Kongsberg, blir isförstärkta och utrustade med Terntanks Hybrid Solution som inkluderar elförsörjningssystem, batteripaket och landströmsanslutning.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]