Fotograf: Carl Mårtensson/Stena Line

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo

Stena Nautica besökte Halmstad

Stena Nautica ska byta hamn från Varberg till Halmstad och övade i hamnen för första gången under lördagen. Fartyget kommer lägga till där ytterligare en gång innan linjen till Grenå öppnar i februari.

Befälhavaren Jan-Eric Alcén och några andra kaptener och styrmän fick under lördagen öva på att lägga till vid den nybyggda kajen i Halmstad. Dagen inleddes i mörkret med hård vind och regn men ska enligt Stena Line ha avslutats med ”stor optimism”.

Styrbords sida

Tanken är att Stena Nautica kommer få ytterligare ett tillfälle att öva hamnanlöp i Halmstad för att kunna få lotsdispens. Till skillnad från i Varberg lägger Stena Nautica till med styrbords sida vid kajen i Halmstad.

Nytt område i hamnen

I Halmstads hamn har man byggt ett helt nytt område inför flytten av linjen från Varberg. Området inkluderar ett passagerartorn, dubbla linkspan samt en bil- och lastbilsincheckning. Linjen mellan Halmstad och Grenå kommer att invigas den 1 februari 2020.

Fartyget har trafikerat Halmstad – Grenå förr

Stena Nautica levererades under namnet Niels Klim redan 1986 till Danske Statsbaner och har gått på olika trader i Europa. 1995 chartrades fartyget ut till Lion Ferry i Halmstad, under namnet Lion King. Under den tiden gick hon mellan Halmstad och Grenå.