Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Säkerhet

Nattskiftet ska minska antalet övergrepp

Tallink Silja startar ett samarbete med organisationen Nattskiftet för att minska oroligheterna på färjorna.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]igheterna på färjorna.

För att få bukt med den senaste tidens uppmärksammade övergrepp ombord på Tallink Siljas färjor inleds nu ett samarbete med trygghetsorganisationen Nattskiftet. Syftet med samarbetet är att minska konsumtionen av alkohol och på så sätt få stopp på oroligheterna och övergreppen ombord på färjorna.

– Tallink Silja ser mycket allvarligt på samtliga anmälda fall av övergrepp som rapporterats ombord på våra fartyg. Varje fall av misstänkt brott är ett för mycket och vi är de första att kraftigt fördöma dessa, säger Marcus Risberg, vd för Tallink Silja AB i ett pressmeddelande.

”Som en nykter kompis”

Nattskiftet ska utbilda ombordanställda och även följa med färjorna under särskilda arrangemang.

– Ombord på de fartyg vi deltar på kommer vi att jobba som vi gör under alla arrangemang: som en nykter kompis du kan vända dig till när du behöver extra stöttning, säger Lisen Andréasson Florman, grundare och verksamhetschef för Nattskiftet.

Mer vatten i barerna

Rederiet, som har en 18-årsgräns på färjorna, har även beslutat att fortsätta med försäljningsförbundet av alkoholhaltiga drycker i taxfree-butikerna på utresan under student- och ungdomskryssningar. Under våren och sommaren har man provat att hålla stängt i butikerna på utresan och effekterna har, enligt Tallink Silja, varit positiva.

21-årsgräns

Sedan tidigare har Tallink Silja vidtagit säkerhetsåtgärder i form av ett ökat antal vakter på kryssningar, ett flertal utbildningsinsatser för personalen och en ökad tillgång till vatten i barerna.

Östersjökonkurrenten Viking Line har gått steget längre för att minska övergreppen. 2009 slutade till exempel rederiet att sälja alkohol i taxfree-butiken på Viking Cinderellas helgavgångar. Samma år höjdes även åldersgränsen till 21 år för alla.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]