Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Närresetrend ger rekord på Rosella

Rosella och Viking XPRS är de fartyg i Viking Line flottan som noterar rekordmånga passagerare under de tre sommarmånaderna.

Sammanlagt transporterade Viking Lines fartyg drygt 2,3 miljoner passagerare under de tre sommarmånaderna 2019. Ökningen jämfört med sommaren 2018 är 0,5 procent.

Närresetrend

Den verkliga passagerarmagneten är trotjänaren Rosella, som har ingått i flottan sedan 1980 och har gått i trafik mellan Mariehamn och Kapellskär sedan 2008. Antalet passagerare på Rosella ökade med sex procent till närmare 335.000 under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med föregående sommar. 

– I år såg vi redan i maj att bokningarna till Åland började ta fart. Vi anade en närresetrend som vi nu i september kan konstatera är ett faktum. Rosella hade fler resenärer än någonsin tidigare under hela sommaren, med juli som den absoluta toppmånaden, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien, i ett pressmeddelande.

All time hight

På Finska viken utmärkte sig Viking XPRS genom all time high på passagerarsidan. Över 605.000 passagerare reste med fartyget under juni, juli och augusti. Utöver passagerarna på Viking XPRS reste ytterligare närmare 176.000 passagerare med Gabriella och Mariella som under sommaren förstärkte Tallinntrafiken.

– Det bekräftar att kortare resor i närområdet är intressanta för fler. Utöver Rosellas framgångar hade vi även en fin premiär för våra helt nya Visbykryssningar med Viking Cinderella i början av juli, säger Kenneth Gustavsson.

Åbolinjen stabil

Sommarresandet på de övriga linjerna är oförändrat eller något lägre än i fjol. Linjen Stockholm–Åland–Åbo är stabil med närmare 650.000 passagerare – endast en marginell minskning jämfört med sommaren 2018. På linjen Stockholm–Mariehamn–Helsingfors minskade antalet passagerare med 1,6 procent och på kryssningslinjen Stockholm–Mariehamn med Viking Cinderella med 5,6 procent till cirka 240.000.