Så kommer de nya färjorna att se ut. Den första levereras 2024.

Fotograf: Färjerederiet

Kategori: Färjetrafik | Skeppsbyggnad

Namnen klara för två av Färjerederiets nya elfärjor

Alvaret och Abisko. Det blir namnen på de två första av Trafikverket Färjerederiets nya elfärjor, som just nu byggs i Nederländerna.

Sedan 2000-talet har Färjerederiets frigående färjor döpts efter planeter, exempelvis, Tellus, Pluto och Venus. Linfärjorna har fått namn efter fornnordiska gudinnor så som Gerd, Tora, Saga och Embla. Nu är det klart hur de nya elfärjorna som just nu byggs för Ljusteröleden och Vaxholmsleden i Stockholms skärgård ska namnges.

Vill hylla naturen

Enligt ett inlägg på Instagram vill Färjerederiet hylla det svenska landskapet och naturen. Därför kommer de första två smarta elfärjorna att få namnen Alvaret och Abisko.

Det är det nederländska varvet Holland Shipyards Group som vann upphandlingen om de fyra elfärjorna som i första hand ska gå på el, men som enligt ett tidigare pressmeddelande även har backupmotorer som går på HVO.

Första elfärjan levereras sommaren 2024

Den 4 oktober förra året signerade Färjerederiet kontraktet med varvet för två frigående hybridelfärjor med fyra automooring-anläggningar och två laddstationer, samt en simulatoranläggning och ett fjärrstyrningscenter. Tilldelningen omfattar hela upphandlingen som består av fyra färjor, åtta automooring-anläggningar och fyra laddningsutrustningar och är en investering på totalt en miljard kronor.

– Det här är den största investering som Färjerederiet någonsin gjort och är ett stort steg både för klimatet och i teknikutveckling för säkrare sjöfart, säger rederichef Erik Froste i ett pressmeddelande i samband med ordern.

Leverans till sommaren

Den första färjan har en beräknad leverans sommaren 2024. Sedan kommer de andra med ungefär ett års mellanrum.

Totalt kommer Färjerederiet att bygga tjugotalet nya smarta elfärjor fram till år 2045 då rederiet ska vara klimatneutralt enligt rederiets Vision 45, en plan för en klimatneutral färjetrafik till år 2045.