MyStar i byggdockan.

Fotograf: Sammeli Korhonen, RMC

Kategori: Färjetrafik | Skeppsbyggnad

MyStar döpt av Estlands president

Tallinks nybygge MyStar har i dag, torsdag, döpts och sjösatts vid varvet Rauma Marine Constructions i Finland.

Gudmor för ropax-färjan MyStar är Estlands president Kersti Kaljulaid. Efter dopet inleddes sjösättningen genom att vatten började släppas in i den stora byggdockan på varvet Rauma Marine Constructions (RMC).

– Vi är tacksamma att vi trots de svåra tiderna i dag kan fira denna viktiga etapp i byggnationen av vårt nyaste fartyg MyStar. Vi firar samtidigt att fartygstrafiken i framtiden blir allt miljövänligare, effektivare och mer hållbar, kommenterar Paavo Nõgene, vd för Tallink-koncernen, i ett pressmeddelande.

Nybyggets gudmor är Estlands president Kersti Kaljulaid. Foto: RMC

Varvets största

MyStar uppges vara det största fartyget som byggts vid varvet i Raumo. Nybygget får LNG-drift och ska sättas i trafik på linjen Helsingfors–Tallinn under första halvåret 2022.

– Både Tallinks och RMC:s projektteam förtjänar ett stort tack för det arbete som de har utfört under dessa utmanande förhållanden. Det är spännande att vi nu går in i ett nytt skede i byggnationen av MyStar när arbetena förflyttas från fartygets utsida till de inre utrymmena, säger Jyrki Heinimaa, vd för RMC.

Fakta

Längd: 212 m
Bredd: 30,6 m
Djupgående: 7 m
Brutto: 50.000
Fart: 27 solmua
Filmeter: 3.190
Antal passagerare: 3.000
Antal hytter: 48