Fotograf: Marianne Ovesen

Kategori: Hamn/Logistik | Regelverk

MSW-anslutning försenas

Tullverkets anslutning till Maritime Single Window den 16 februari skjuts upp. Nytt datum för anslutning är ännu inte bestämt.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]för anslutning är ännu inte bestämt.

Den myndighetsgemensamma, elektroniska rapporteringsportalen Maritime Single Window lanserades redan i oktober förra året då Sjöfartsverkets system för fartygsanmälan och Göteborgs Hamns anmälningssystem kopplades på. 

Inte möjligt

Den 16 februari var det tänkt att såväl Tullverket som Kustbevakningen skulle ansluta till portalen – för Tullverkets del handlar det om uppgifter för fartygsklarering och för Kustbevakningens rör det sig om uppgifter gällande besättnings- och passagerarlistor, hälsodeklarationer och sjöfartsskydd – men nu är det oklart exakt när Tullverket kommer att ansluta. Tullverket har dock gjort bedömningen att det inte är möjligt att driftsätta enligt plan.

Etappvis anslutning

– För att undvika driftstörningar så har vi valt att lansera portalen i flera steg och nu har Tullverket gjort bedömningen att de inte kan ansluta den 16 februari 2016. Ett beslut som inte påverkar datumet för Kustbevakningens anslutning till portalen, säger Jaak Meri, samhällsdirektör på Sjöfartsverket, där man uppger att uppgifterna till Tullverket tills vidare ska  lämnas på samma sätt som tidigare – vilket i de flesta fall betyder att de ska lämnas via fax.

Det exakta datumet då den nya elektroniska hanteringen ska börja tillämpas för Tullverkets del meddelas senare. Den beräknas dock komma igång före sommaren 2016.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]