Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsutrustning | Haveri | Passagerarsjöfart

Motorbekymmer för Stavangerfjord

Den LNG-drivna färjan Stavangerfjord fick under söndagen avbryta en segling efter motorproblem – rederiet sätter in ersättningsfartyg. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]in ersättningsfartyg. 

Fjord Lines Stavangerfjord som sattes i trafik i mitten av juli har fortsatta bekymmer med motorerna från tillverkaren Rolls-Royce. Under söndagen krånglade programvaran som styr gasflödet till huvudmaskineriet, rapporterar norska medier. Fartyget fick eskorteras av två bogserbåtar till kaj med 103 passagerare ombord.

Stavangerfjord befann sig väster om Jæren när hon tvingades av stänga av två av fyra gasmotorer och blev liggande. Det var då cirka fem timmar sedan hon lämnade Stavanger. Efter en stund fick maskinbesättningen upp gastrycket igen och för dylika situationer har fartyget fyra sidopropellrar som drivs av dieselmotorermen beslutet togs ändå att begära assistans och få hjälp till kaj.

– Vi helgarderade oss med tanke på säkerheten och använde både hängslen och livrem, säger Ingvald Fardal, vd Fjord Line, till Bergens Tidende.

”Barnsjukdomar”

Experter från Rolls-Royce anlände under söndagen till fartyget, som ligger till kaj i Risavika, för felsökning. Under tiden sätts Bergensfjord in för turen från Hirtshals till Bergen och Stavanger. Målet är att åter kunna segla med Stavangerfjord under måndagseftermiddagen.

Ledningen för Fjord Line hoppas nu att krånglen med gasmotorerna kan lösas permanent, och erkänner att det har varit lite väl mycket incidenter.

– Jo, vi har haft barnsjukdomar kopplade till de nya gasmotorerna. Vi vet att andra rederier upplevt liknande med sina motorer. Dock har största problemet varit förbudet mot att bunkra LNG med passagerare ombord i Norge, men detta är löst nu, säger Ingvald Fardal, som inte är orolig för leveransen av Stavangerfjords systerfartyg under nästa år.

– Vi sliter ju med att finjustera dataprogrammen, något man får göra på varje fartyg. Alla erfarenheter vi gör kommer till nytta för fartyg nummer två.

”Barnsjukdomar”

Stavangerfjord levererades den 8 juli. Det danskflaggade fartyget har plats för 1.500 passagerare och upp till 600 personbilar. Det kommande systerfartyget som ska heta Bergensfjord är identiskt med Stavangerfjord och ska ersätta den nuvarande Bergensfjord. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]