Andreas Carlson, bostads- och infrastrukturminister, berättade att man har påbörjat arbetet för att kunna införa ett bareboat-register.

Fotograf: Klara Johansson

Minister invigde DSM

Årets DSM slår rekord med 2.900 deltagare från 40 länder. Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson invigde mässan.
Temat för årets DSM är We change for the future. Jonas Backman, vd för Sirius Shipping och en av arrangörerna bakom DSM, tog fasta på det i sitt inledningstal under tisdagsmorgonen. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] wp:paragraph –>

Temat för årets DSM är We change for the future. Jonas Backman, vd för Sirius Shipping och en av arrangörerna bakom DSM, tog fasta på det i sitt inledningstal under tisdagsmorgonen. 

– Vi måste gå framåt. Nästa generation påverkas av vad vi gör nu, sa han. 

Han önskade deltagarna två fina dagar på Donsö, uppmanade dem att göra affärer, och avslutade med en uppmaning till infrastrukturminister Andreas Carlson:

– Låt oss bygga en plattform tillsammans och se till att få fler fartyg under svensk flagg. Ta den uppmaningen med dig tillbaka till Stockholm, sa Jonas Backman.

Göran Eriksson, vd för Göteborgs Hamn sedan tre veckor tillbaka, höll också ett inledningstal. Göteborgs hamn är huvudsponsor för årets DSM och arrangerade under måndagen en egen dag, Gothenburg Port Day. 

– Det är en fantastisk möjlighet att, ett par veckor in på nya jobbet, få möjlighet att möta alla dessa företrädare för branschen samlade på Donsö, sa han. 

Göteborgs Hamn arbetar tillsammans med rederier och andra aktörer för att hitta effektiva lösningar, sa Göran Eriksson, och gav som exempel det pågående arbetet med landströmsanslutning i Göteborgs hamn. 

Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson började sitt invigningstal med att berätta hur hedrad han är att vara här. Inbjudan att delta på Donsö Shipping Meet var bland de första han fick som nybliven minister för tio månader sedan. En bekant nämnde mässan och sa att ”du måste komma dit, du är ansvarig minister för sjöfart nu”.

Andreas Carlson berömmer Donsörederierna för att vara föregångare inom klimatarbetet.

– Ni är early movers. Att arbeta för att minska sitt klimatavtryck är inte bara en ansvarsfull sak att göra, ni ser dessutom att det är bra för affärerna och en konkurrensfördel, sa Andreas Carlson. 

Han är stolt över vad Sverige åstadkommit under sitt halvår som ordförandeland för EU och nämner bland annat arbetet med FuelEU Maritime. Han nämner också utredningen som regeringen tillsatte i juni, som ska titta på stämpelskatten och tonnageskatten. Utredningen ska rapportera tillbaka till regeringen redan i december.

Andreas Carlson passade på att presentera en nyhet på Donsö – om något som delar av branschen har efterfrågat länge.

– Jag kan idag berätta att vi har påbörjat arbetet för att kunna introducera ett bareboat-register i Sverige, sa han.

Avslutningsvis vände sig ministern till Jonas Backman.

– Din uppmaning är well noted. Vi arbetar hårt, sa Andreas Carlson. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]