Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Miljö

Miljöfarligt vrak utanför Gotland töms på olja

Tankfartyget Rone, som sjönk i dåligt väder vintern 1981, ska nu tömmas på drygt 200.000 liter tjockolja. 

Operationen för att tömma vraket efter tankfartyget Rone startar den 22 september, meddelar Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande. Vraket ligger på 98 meters djup, 28 kilometer väster om Gotland.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som finansierar arbetet, klassar vraket som ett av Sveriges fem mest miljöfarliga. Det beror bland annat på att ett oljeläckage från vraket med stor sannolikhet skulle påverka marina kustmiljöer negativt, uppger myndigheten.

Sjönk 1981

– Därför känns det väldigt bra att bärgningen av olja från vraket nu kommer att genomföras, säger Fredrik Lindgren, utredare vid HaV, i pressmeddelandet.

Rone sjönk när hon var på väg till Gotland i mitten av februari 1981. Eftersom vraket ligger på så stort djup kommer inga dykare att utföra tömningen, som beräknas ta ett par veckor beroende på väder och vind.

– Företagen som utför arbetet, danska JD Contractor och norska Miko Marine, ska i stället använda sig av en obemannad undervattensrobot, säger Fredrik Lindgren.

Är i relativt gott skick

Vraket har, enligt de uppgifter som HaV har, hittills inte läckt ut någon olja i havet. Filmer visar att Rone är i relativt gott skick. Den låga salthalten i Östersjön medför en lägre korrosionshastighet, rost, som bryter ner skeppsvrak.

På 98 meters djup är vattnet kallt, vilket gör att oljan är trögflytande. Det innebär att man kommer att värma den, för att göra den mer lättflytande och därmed enklare att pumpa upp till arbetsfartyget, uppger HaV.