Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Meyer Turku inleder sin verksamhet

Tyska Meyer Werft och finska staten har tagit över aktierna i STX Finland Oy från den tidigare ägaren STX Europe Ltd.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] ägaren STX Europe Ltd.

Stora kryssningsfartyg kommer fortsättningsvis att byggas i Finland. Det blev slutligen säkrat i och med att Meyer Werft och finska staten nu tar över STX Finland Oy. Samtidigt ändras varvsbolagets namn till Meyer Turku Oy. Meyer Werft äger 70 procent av bolaget och finska staten resten. Men statens ägarandel är högst antagligen tillfällig, uppger näringsminister Jan Vapaavuori på en presskonferens i Åbo.

– Staten stöder med glädje denna process genom att vara en betydelsefull strategisk investerare i bolaget. Investeringen är gjord på marknadsvillkor genom statens investeringsbolag Industriinvestering. Förväntningen är att Meyer i långa loppet blir ensam ägare till bolaget, säger Jan Vapaavuori.

Två optioner

Finska staten och Meyer Werft offentliggjorde affären redan i början av augusti, men då hade inte ännu riktigt alla bitar fallt helt på plats.

Jan Meyer, nytillträdd vd för Meyer Turku, säger att affären kunde slutföras efter att de tyska konkurrensmyndigheternas gett sitt godkännande. Samtidigt berättade han att TUI Cruises beställning av kryssningsfartygen Mein Schiff 5 och Mein Schiff 6 är säkrad.

– Vi har lyckats övertyga bankerna om vår affärsplan eftersom de litar på oss och känner oss från Papenburg. Vi har därmed fått deras godkännande för finansiering under byggnationstiden. Vi har också träffat överenskommelse med TUI Cruises om två optioner, Mein Schiff 7 och Mein Schiff 8.

Stabil grund

Enligt Jan Meyer skapar de nya beställningarna ger en stabil grund för att åter göra Åbovarvet starkt. Dessutom har varvet kryssningsfartyget Mein Schiff 4 under byggnad.

– Jag kommer nu att lägga största delen av min energi på utveckling av Åbovarvet. Vi kommer att fokusera på kryssningsfartyg, färjor och specialfartyg. Vi måste göra det vi är verkligt bra på, för konkurrensen är väldigt hård, påpekar han.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]