Leveransceremonin i Åbo i AquaDome ombord på Icon of the Seas under måndagen.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Skeppsbyggnad

Meyer Turku har levererat världens största

Under måndagen levererades Icon of the Seas till amerikanska rederiet Royal Caribbean International från Meyer Turku i Åbo. Det är världens största kryssningsfartyg och det första av tre beställda fartyg från varvet. 

Det 365 meter långa och 50 meter breda fartyget har en bruttodräktighet på 248.655 och är därmed det största kryssningsfartyget i världen. Icon of the Seas är större än den föregående rekordinnehavaren Wonder of the Seas, som är från samma rederi och har en bruttodräktighet på 236.857.

Fartyget har en maximal passagerarkapacitet för 7.600 personer, 5.600 vid två personer per hytt. Det blir Royal Caribbeans första fartyg att drivas med LNG.

Viktigt ögonblick för varvet

För Meyer Turku har det varit ett stort prestigeprojekt att återigen få bygga kryssningsfartyg till Royal Caribbean International. Tim Meyer, vd för Meyer Turku, kommenterade överlämnandet av Icon of the Seas som ett viktigt ögonblick i varvets historia:

– Icon of the Seas är ett revolutionerande fartyg och samtidigt ett betydande steg mot den gröna omställningen, som är varvets viktigaste konkurrensfördel. Ett så krävande projekt har bara varit möjligt för att vi har ett nära samarbete inom det maritima klustret. Jag skulle särskilt vilja lyfta fram expertisen i hela vår leveranskedja. Jag är oerhört stolt över alla medarbetare på Meyer Turku och alla som har deltagit i detta projekt, säger han i ett pressmeddelande.

  • Icon of the Seas är världens största kryssningsfartyg. Foto: Meyer Turku/Lavea Media
  • Jason Liberty, vd på Royal Caribbean Group till vänster och Tim Meyer, vd för Meyer Turku till höger. Foto: Meyer Turku/Mediascope Productions
  • Modell av Icon of the Seas. Foto: Meyer Turku/Mediascope Productions
  • Leveransceremonin i Åbo av Icon of the Seas. Foto: SBW Photo
  • Leveransceremonin i Åbo av Icon of the Seas. Foto: SBW Photo
  • Signeringen vid leveransen av Icon of the Seas. Bakre raden från vänster: Michael Bayley, vd Royal Caribbean International. Richard Fain, styrelseordförande Royal Caribbean Group. Jan Meyer, Meyer Group. Henrick Loy, kapten Icon of the Seas. Främre raden från vänster: Jason Liberty, vd Royal Caribbean Group. Tim Meyer, vd Meyer Turku. Bernard Meyer, Meyer Group. Jan Meyer, Meyer Group. Foto: SBW Photo
  • Leveransceremonin i Åbo i AquaDome ombord på Icon of the Seas under måndagen. Foto: Pär-Henrik Sjöström
  • Leveransceremonin i Åbo i AquaDome ombord på Icon of the Seas under måndagen.

    Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Många komplexa delprojekt

Icon of the Seas bedöms dessutom vara det mest komplexa projektet i Finlands industrihistoria. Exempelvis har varvet byggt den stora glaskupolen i fartygets för kallad AquaDome, vilken är den tyngsta och i termer av yta största glas och stålkonstruktion som någonsin lyfts på ett fartyg. Dessutom har varvet byggt The Pearl, en teknikspäckad trappa på 15 meter i diameter mitt i fartyget som dessutom är en del av fartygets bärande struktur.

– Idag firar vi mycket mer än att bara ett fartyg färdigställs. Vi firar också att de innovationer och drömmar som skapats av Royal Caribbean under över 50 år har nått en ny topp. Icon of the Seas representerar allt som kan uppnås i ansvarsfull semester tack till engagemang och starka partnerskap. Vi tackar Meyer Turku och varvets otroligt kompetenta partnernätverk som vi har gjort detta arbete med. Minnena från de miljoner som kommer att resa på Icon kommer att bli vår största bedrift hittills, säger Royal Caribbean Groups vd Jason Liberty i pressmeddelandet.

Icon of the Seas sätts i trafik i januari 2024 och ska göra kryssningar i Karibien utgående från Miami.

Skrovmonteringen av det andra fartyget i serien, Star of the Seas, börjar på Meyer Turku i december.


FAKTA: Icon of the Seas

Längd: 365 m
Bredd vattenlinje: 48,5 m
Bredd överbyggnad: 57,8 m
Bredd brygga: 65,8 m
Bruttodräktighet: 248.655
Passagerare: 7.600
Besättning: 2.350
Flaggstat: Bahamas