Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Skeppsbyggnad

Meyer köper resten av Åbovarvet

Finska staten avyttrar planenligt hela sin andel i Meyer Turku till Meyer Werft, som nu blir ensamägare till Åbovarvet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]mägare till Åbovarvet.

Statliga Finlands Industriinvestering Ab överlåter sin andel om 30 procent i Meyer Turku Oy till Meyer Werft, som innehar resterande 70 procent av varvsbolaget. Redan när Meyer Werft i september 2014 tillsammans med finska staten köpte Åbovarvet från STX Europe var meningen att staten kom med som delägare endast under en övergångsperiod.

Strategiskt linjeval

Nu utnyttjar alltså Meyer Werft sin option på att köpa resten av aktierna i Meyer Turku Oy. Förändringarna i ägarstrukturen uppges ske inom de närmaste veckorna.

– Innan vi köpte Åbovarvet hade Meyer varvsverksamhet enbart i Tyskland. Därför var investeringen i Åbo ett stort strategiskt linjeval för vårt företag som vi länge övervägde och från många olika synvinklar. Det goda samarbetet med finska staten möjliggjorde slutligen vårt beslut. Jag hoppas att vårt beslut att köpa resten av varvet visar att vi har förtroende för Åbovarvet och att vi långsiktigt förbinder oss att arbeta för att varvet ska vara framgångsrikt, säger Jan Meyer, vd för Meyer Turku Oy.

Snabb utveckling 

Näringsminister Jan Vapaavuori, som var i nyckelposition när affären gjordes upp, är imponerad över varvets utveckling.

– Vi är mycket nöjda över Åbovarvets positiva och snabba utveckling. Det är fint att Meyer delar vårt förtroende för finländskt kunnande och investerar mer i Åbovarvet. Detta gagnar förutom varvet både hela industribranschen och hela Finland, säger ministern och fortsätter:

– Meyers första månader i Finland har varit starka och medfört flera nya beställningar till Åbo. Jag vill gratulerar Meyer och hela varvet för en god start.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Anonymous

  Detta fina varv har levererat toppkvalitet i många år och Jag besökte varvet många gånger på 1990-talet när Viking- och Siljafärjor
  Växte fram här. Bra att Meijer som långsiktig ägare tar över!
  Lennart Fougelberg, ordf. Swedocean

 • Anonymous

  Jag var på Meyers Åbovarv med Business Sweden och tolv svenska underleverantörer för
  två veckor sedan och fick tillfälle att gratulera både Meyerwerfts Jan Meyer samt Åbovarvet till denna lyckosamma ägarbild vilken möjliggör dessa fina framsteg. Det ger även stora möjligheter för svensk underleverantörsindustri betonade Jan Meyer och hans inköpare.
  Lennart Fougelberg, Ordförande Swedocean

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]