Fotograf: Sjöfartstidningens arkiv/Jacky Leissner

Kategori: Fartygsaffärer

River Mersey i stället för Göta älv för Kungsholm

Göteborg har visat sig vara en återvändsgränd för Kungsholm och nu arbetar fartygets blivande ägare för att hon ska placeras i Liverpools nya ”waterfront” Wirral Waters.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]terfront” Wirral Waters.

Om allt går som planerat blir Kungsholm en attraktion i Liverpool i stället för i Göteborg. Johnny Sid uppger att Göteborg inte längre är ett alternativ eftersom förhandlingarna om en kajplats inte har lett till resultat. Däremot har man enligt Johnny Sid fått klartecken att placera fartyget vid floden Mersey.

– Det viktigaste är ju ändå att fartyget bevaras och inte går till skrot. Vi har beslutat att vi måste sluta jobba på Göteborgsprojektet och gå framåt. Nu får vi hoppas att Daewoo ger lite tilläggstid för att sätta ihop det för det är ändå en annan sak att placera fartyget i Liverpool och det tar ett tag att sätta ihop det, säger affärsmannen Johnny Sid till Sjöfartstidningen.

Samlar nya investerare

Johnny Sid har redan tidigare avtalat med Kungsholms nuvarande ägare Daewoo om att köpa fartyget. Han uppger att han som bäst håller på att samla nya investerare, eftersom projektet har tagit en annan riktning. Det är tänkt att fartyget ska bli det centrala inslaget i den nya sjöstaden Wirral Waters som byggs upp vid floden Mersey. I Wirral Waters kommer en helt ny stadsdel att växa fram där de gamla dockorna i Birkenhead låg.

– Det är en annan uppställning genom att det nu handlar om Liverpool och inte om Göteborg. Det gäller ju en ”real estate investment”, där man i princip köper en flytande fastighet, förklarar Johnny Sid.

– Det är Des Cox som har byggt upp projektet i Liverpool, och han har satt ner över fyra år på planering och annat och fått fram en kajplats. Han hade tittat på detta fartyg redan tidigare och detta var fartyg nummer ett för dem också. Det är ju fint att någon annan är intresserad av Kungsholm också. Annars skulle det se risigt ut för fartyget.

Siktar på sommaren

Meningen är att Kungsholm ska öppnas redan i sommar. Även om Kungsholm inte kommer till Sverige anser Johnny Sid att det är viktigt att fartygets exteriör återställs så långt som möjligt och målas om i Svenska Amerika Liniens färger.

– Det är utseendemässigt en mycket viktig del av fartygets profil. Även i Liverpool tycker de att hon blir snyggare så.

Johnny Sid räknar med att inom de närmaste veckorna få allt klart för att affären ska kunna gå i lås.

– Det är meningen att få fartyget hitåt så fort som möjligt. Hon stängdes i slutet av förra året och är i perfekt skick. Det är bara att bogsera bort henne och inleda verksamheten efter det att ombyggnaden av exteriören är klar.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]