Global Mercy i Dakars hamn, februari 2023.

Fotograf: Mercy Ships

Mercy Ships växer i Sverige

Mercy Ships svenska verksamhet växer och organisationen har rekryterat flera nya styrelseledamöter – en av dem är Carl-Johan Hagman.
Mercy Ships svenska verksamhet växte kraftigt under förra året, uppger organisationen i ett pressmeddelande. Totalt samlades över 38 miljoner kronor in (29,7 miljoner 2021) vilket gör 2022 till det bästa insamlingsåret någonsin. Dessutom bidrog 26 svenska volontärer med sin kompetens ombord på sjukhusfartygen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]elande. Totalt samlades över 38 miljoner kronor in (29,7 miljoner 2021) vilket gör 2022 till det bästa insamlingsåret någonsin. Dessutom bidrog 26 svenska volontärer med sin kompetens ombord på sjukhusfartygen.

I år siktar Mercy Ships Sverige på ytterligare tillväxt. Syftet är enligt organisationen att kunna hjälpa ännu fler människor och bidra med utbildning och hållbar utveckling. Som ett led i satsningen rekryterar man flera ledamöter med värdefull kompetens till styrelsen.

Carl-Gustav Svanström blir ny styrelseordförande för Mercy Ships Sverige. Han sitter sedan några år i den svenska styrelsen och ingår även i organisationens respektive styrelser i Europa och Schweiz. Carl-Gustav Svanström har lång erfarenhet av internationell bolagsledning och finansiering, bland annat som CFO och CEO inom Biltema-Birgma samt från seniora finansroller inom Tetra Laval. Numera är han verksam som rådgivare i ett flertal olika sammanhang. 

– Jag har fått möjlighet att engagera mig i både Mercy Ships svenska och internationella verksamhet under ett antal år och blivit djupt berörd av det hjälparbete som bedrivs. Jag är mycket glad att få vara med och utveckla vår svenska organisation vidare så att ännu fler människor i djup nöd ska få hjälp, säger Carl-Gustav Svanström i ett pressmeddelande. 

Mercy Ships Sverige har även rekryterat Carl-Johan Hagman, nytillträdd vd för japanska rederikoncernen NYK:s Europadivision, som ny styrelseledamot. Ytterligare nya ledamöter i den svenska styrelsen är Lennart Pedersen, som har lång erfarenhet från läkemedelsindustrin, och Theresia Olsson Neve, vd för Whole AB som är ett forskningsbaserat organisationsanalysbolag. 

I mitten av februari anlände Mercy Ships nyaste sjukhusfartyg Global Mercy till Dakar, Senegal. Förra året tjänstgjorde fartyget som utbildningsanläggning. Nu ska för första gången operationer utföras ombord på fartyget, uppger Mercy Ships i ett pressmeddelande. Insatsen omfattar enligt Mercy Ships partnerskap med både Senegals och Gambias hälsovårdsministerier och båda länderna bistås från Dakars hamn. 

– Vi räknar med att utföra fler än 800 maxillofaciala, barnortopediska, allmänmedicinska och ögonkirurgiska operationer ombord under de kommande fem månaderna. Upp till 25 procent av patienterna kommer att vara från Gambia, säger Gert van de Weerdhof, vd för Mercy Ships, i pressmeddelandet. 

Global Mercy invigdes i Dakar i maj förra året.

Global Mercy. Foto: Mercy Ships
[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]