Fotograf: Maria Boström Cars

Kategori: Utbildning

Mer pengar till svenska praktikplatser

Näringsdepartementen vill ge ekonomisk förstärkning till SUI för att kunna få fram fler praktikplatser till Sveriges sjöfartsskolor.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]veriges sjöfartsskolor.

Ökat årligt stöd med 1,4 miljoner kronor till Sjöfartens utbildningsinstitut. Det föreslår Näringsdepartement idag, enligt ett pressmeddelande från Regeringen.

– Detta är väldigt glädjande nyheter, säger Ted Bågfeldt, som är prefekt på sjöfartsskolan på Linnéuniversitetet i Kalmar. Det säkerställer en fortsatt effektiv planering av framtida praktikplatser till våra studenter.

Enligt Ted Bågfeldt har finansieringen av SUIs uppdrag varit ett orosmoment. Men han tror att han nu kan känna sig lugnare.

– Vi får en säkrare försörjning av praktikplatser och vi slipper oroa oss för planeringen.

Fler praktikplatser

Näringsdepartementet menar att syftet är att skapa fler praktikplatser till sjöfartsstudenter.

– Ett problem har varit alldeles för få svenskflaggade fartyg och för få praktikplatser, säger Ted Bågfeldt. Men förhoppningsvis kan det ökade stödet underlätta och skapa fler praktikplatser. Men detta kommer inte öka antalet svenskflaggade fartyg, för det krävs andra åtgärder.

Endast svenskflaggade fartyg

Sjöfartens utbildningsinstitut har i uppdrag att förmedla praktikplatser till sjöfartsstudenter. Dock kan de enbart göra detta på fartyg som är svenskflaggade och som är berättigade till sjöfartsstöd. Utöver det har både Chalmers och Linnéuniversitetet samarbeten med andra rederier – utan svenskflaggade fartyg – för att försöka få fram fler praktikplatser.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]