Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart | RoRo

Mer gods över sundet

Godstrafiken ökade sista kvartalet 2016 på rutten Helsingborg-Helsingör, samtidigt minskade personbilstrafiken.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]r, samtidigt minskade personbilstrafiken.

HH Ferries Group visar upp en kvartalsrapport för Scandlines Helsingborg-Helsingör där framför allt antalet transporterade lastbilar ökade. Under förra årets sista kvartal uppgick antalet lastbilar till 104.000, att jämföra med 100.000 lastbilar för samma period 2015. Även godsmängden ökade med fyra procent, från 1.154.000 ton till 1.206.000 ton sista kvartalet 2016.

– Godstrafiken har en positiv utveckling som understryker vår roll som en flytande bro mellan Helsingborg och Helsingör – något som gynnar näringslivet i regionen och den europeiska handeln. ID-kontrollerna genomförs effektivt och smidigt utan några förseningar. Därför har vi även en hög punktlighet på våra 140 dagliga avgångar, till glädje för alla våra passagerare, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries AB i ett pressmeddelande.

Ändrade trafikmönster

Busstrafiken minskade med 300 bussar till 3.200 transporterade enheter. Totalt transporterades 272.000 personbilar under perioden, vilken är en minskning med två procent jämfört med förra året. Även antalet passagerare minskade med två procent, till 1,5 miljoner passagerare. Förklaringen till minskningen uppges, enligt pressmeddelandet, bero på ändrade trafikmönster i regionen. Däremot konstaterar man en ökning vad gäller användandet av den elektroniska betalningstjänsten AutoBizz. Även miljöarbetet går framåt, enligt pressmeddelandet.

Batteridrift

– Vi upplever en stor positiv uppmärksamhet runt genomförandet av vår miljöstrategi. Planeringen av omläggningen till batteridrift går framåt, och både Tycho Brahe och Aurora ska läggas i docka i februari för att förbereda installationen av batterier. Nyligen har vi, som ett av de första rederierna på en högintensiv rutt som Helsingborg-Helsingör, miljöcertifierats enligt ISO 14001:2015-standarden. Certifieringen bidrar bland annat till att vi löpande kan förbättra miljöledningssystemet och minska miljöpåverkan så att vi även i fortsättningen kan vara i framkanten med insatsen att säkra en grönare färjetrafik, säger Henrik Rørbæk.

Förutom Tycho Brahe och Aurora ingår även Hamlet, Mercandia IV och Mercandia VIII i flottan som trafikerar rutten.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]