Befälhavare ska inte behöva ta ställning till emigranters lagliga status när de ska rädda flyktingar från nödställda båtar. Det skriver International Chamber of Shipping, ICS, i sina nya riktlinjer för hur rederier ska ta sig an räddningsoperationer ute till havs.
ICS riktlinjer kommer i samband med att FN:s flyktingorgan UNHCR denna veckan håller möte om flyktingströmmarna över haven. Enligt UNHCR har 348.000 flyktingar försökt ta sig över Medelhavet, Adenviken, Röda havet, Bengaliska viken och Indiska oceanen på flykt från krigshärdar och svält under 2014. Nästan två tredjedelar av dem, 207.000 personer, har försökt fly över Medelhavet. Det är tre gånger så många som rekordåret 2011 då 70.000 flyktingar flydde över Medelhavet.
I år har drygt 3.400 människor dött på resorna över världens hav. Inte sällan i små, överlastade och rangliga båtar. Men enligt ICS har tiotusentals räddats av handelsfartyg, bara i Medelhavet. Med anledning av detta har de tagit fram nya riktlinjer för att underlätta för rederierna och besättningarna vid räddningsoperationer.
Bör finnas en plan
Den tio sidor långa ”handboken” finns att läsa för vem som helst. Förutom att betona att befälen inte ska behöva ta hänsyn till emigranters lagliga status, skriver de bland annat att det är viktigt för företagen att ta fram en plan för varje fartyg som kan hamna i en situation där de behöver ta ombord ett stort antal flyktingar.
Varje fartyg bör har bunkrat upp med lättare mat och vatten, räddningsvästar, filtar och annan överlevnadsutrustning. Dessutom är det viktigt att ha rengöringsmedel för att kunna upprätthålla en så god hygien som möjligt.
En ny utmaning
ICS menar att man också bör ha en plan för var man kan placera flyktingarna ombord. Inte sällan handlar det om fartyg med mindre besättningar som helt plötsligt får ombord upp emot 200 flyktingar. De måste kunna hållas skyddade och säkra. Besättningen måste också ha ett system för att registrera emigranterna för att kunna ha koll på bland annat deras medicinska behov.
Det stora antalet flyktingar som flyr över haven är en ny utmaning för rederier runt om i världen. Och ICS generalsekreterare Peter Hinchliffe betonar att regeringar måste ta ansvar för att lätta på bördan som har blivit väldigt stor på sjöfartsindustrin.
Regeringarna måste ta större ansvar
– Trots att fartyg är skyldiga att hjälpa människor som är i fara ute till havs ligger det på ländernas regeringar att finna lösningar på denna kris som placerar sjöfartsindustrin och dess besättningar i en väldigt svår situation, säger han i ett pressmeddelande.
Peter Hinchliffe, och även IMO:s generalsekreterare Koji Sekimizu, kommer att delta i UNHCR:s möte i Geneve denna veckan.