Marinchef Ewa Skoog Haslum deltog i flera seminarier på Maritima Mötesplatsen under Almedalsveckan i Visby.

Fotograf: Klara Johansson

Marinchefen vill vara sjöfartens arbetsförmedling

Det pratades mycket beredskap under årets seminarier i Almedalen. Marinchef Ewa Skoog Haslum deltog i flera paneler – och säger bland annat att marinen kan fungera som branschens arbetsförmedling.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]som branschens arbetsförmedling.

Med ett förändrat säkerhetspolitiskt läge och Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina är beredskap ett hett ämne på Maritima Mötesplatsen i år. Oavsett om det talas om energiförsörjning, isbrytare, försäkringar eller svensk flagg så kommer man förr eller senare till att prata om ”vad gör vi om det blir kris eller krig”.

Marinchef Ewa Skoog Haslum uttrycker det nog tydligast av alla.

– Säkerhetsläget i vår omvärld är faktiskt det värsta på väldigt, väldigt, väldigt länge. Hela samhället möter och måste förbereda för hybridhot. Samhällets försörjning är extremt sårbar. Och för att snabbt gå på lösningen säger jag att samverkan mellan företag, organisationer och myndigheter är nyckeln för att vi ska kunna upptäcka men också reagera kraftfullt på den information som vi får, säger Ewa Skoog Haslum under ett av sina besök på Maritima Mötesplatsen.

Hon framhåller att den svenska marinen bara kan skydda fartyg under svensk flagg utanför Sveriges gränser. Sådan ser lagen ut.

– Svensk flagg är viktigt både för att vi ska kunna skydda den svenska sjöfarten utanför vårt eget territorium, men också för att vi ska kunna nyttja den i en höjd beredskap, säger Ewa Skoog Haslum.

Marinchef Ewa Skoog Haslum under ett av seminarierna i Almedalen. Här tillsammans med riksdagsledamöterna Johanna Rantsi (M) och Mattias Ottosson (S). Foto: Klara Johansson

På temat beredskap menar marinchefen att vi, var och en, måste tänka ”what if” både som privatpersoner och på arbetsplatsen. 

– Var en prepper på ditt jobb. Planera för det värsta och hoppas på det bästa.

Att gå med i Nato känns ”extremt tryggt” för Sverige, enligt Ewa Skoog Haslum. Samtidigt påpekar hon att övriga Nato-allierade knappast kommer att skapa förmågor i Sveriges närområde.

Marinen i Sverige idag är alldeles för liten, enligt Ewa Skoog Haslum. Förmågorna finns – ytstridsfartyg, minröjningsfartyg och annat – men de är för få. Hon jämför med vattenledningar.

– Rören finns men de är för smala, så när vi trycker på vatten kommer inte så mycket ut. Vi har ingen uthållighet. Men vi är under tillväxt. Förhoppningsvis satsar man snart upp till 2,6 procent av BNP på totalförsvaret, även om marinens del av det inte är så stor som jag önskar. Vi har 2.700 kilometer kust och vi behöver ha en större marin, säger Ewa Skoog Haslum.

Antalet värnpliktiga har enligt marinchefen ökat med nästan 200 procent de senaste åren. Intaget till försvarsmaktens utbildningar ökar också. Och här har Ewa Skoog Haslum en idé om samverkan som hon menar gynnar både hennes organisation och den civila sjöfarten.

– Vi har 1.500 värnpliktiga inne varje år bara i marinen, och alla dessa kan inte ta anställning i marinen. Då har jag tänkt att vi kan vara en arbetsförmedling till det maritima klustret, säger hon.

Innan de värnpliktiga muckar vill Ewa Skoog Haslum i sin organisation ordna arbetsmarknadsdagar och bjuda in rederier, myndigheter och organisationer för att komma dit och berätta om sin verksamhet.

– Kanske är det några värnpliktiga som tycker att det här verkar superkul. Jag ser de här 1.500 värnpliktiga per år som en arbetsförmedling till hela det maritima klustret. Och i det långa loppet har vi då sjökaptener som har gjort sin värnplikt i marinen och inte står och skriker på kanal 16 om ”militärbåtarna”, säger hon med ett litet skratt. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]