OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotograf: Stiftelsen Sveriges Sjömanshus

Kategori: Folk/företag

Många belönades i Långedrag

Stiftelsen Sveriges Sjömanshus delade i dag ut över en halv miljon kronor under belöningsdagen i Göteborg.

Den största delen av summan, 411.000 kronor, var arbetsbelöningar. Det vill säga innovationer, nya konstruktioner eller tekniska förbättringar som direkt kan användas ombord på fartyg. Bland annat belönades Stefan Persson, Björn Elmström och Lennart Gistedt på Franklin med 15.000 kr för sin landgång som konstruerats för att följa fartygets naturliga rörelser.

Lyftsax

Reparatör Bengt Björklund på Cinderella fick 20.000 kronor för sin lösning att montera elektromagneter på väggen som håller serveringsvagnar stadigt på plats. Michael Ek på Loke Viking tilldelades 20.000 kronor för sin lyftsax för bulk, som har reducerat skaderisken och gjort arbetet på bland annat ankarhanteringsfartyg lättare och mindre tidskrävande.  

Utrymningsskyltar

Hedersomnämndandet tilldelades Finnpartner som utmärkte sig genom att ha med fyra belönade förslag. Årets utvecklingsstipendium gick till 2:e styrman på Martta, Antti Aittola, som fick med sig 30.000 kronor för säkrare utrymningsskyltar ombord på fartyg.

40 belöningar

Årets hedersbelöning tillföll sjökapten Rolf Westerström som belönades med 20.000 kronor för alla sina år som vd på Sjöräddningssällskapet. Rolf Westerström började tjänsten 1993 och lämnar sin uppgift nu i vår. Under hans ledarskap har Sällskapet ökat sitt medlemsantal från drygt 19.000 till hela 110.000. Totalt delades 40 belöningar ut under belöningsdagen i Långedrag.