Fotograf: Svitzer

Kategori: Ekonomi | Hamn/Logistik

Maersk vill knoppa av Svitzer

Den danska rederikoncernen Maersk meddelar att man inleder en avknoppning och separat notering av bogserings- och marintjänstbolaget Svitzer.
Svitzer bedriver verksamhet i mer än 30 länder och har en global flotta med omkring 430 fartyg. Enligt Maersk ligger en avknoppning av Svitzer i linje med koncernens globala strategi att förenkla verksamheten och fokusera på integrerad logistik.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]i mer än 30 länder och har en global flotta med omkring 430 fartyg. Enligt Maersk ligger en avknoppning av Svitzer i linje med koncernens globala strategi att förenkla verksamheten och fokusera på integrerad logistik.

Som en del av avknoppningen kommer aktierna i Svitzer A/S och dess dotterbolag överföras till en ny juridisk enhet med namnet Svitzer Group vars aktier förväntas bli upptagna till handel och officiell notering på Nasdaq Copenhagen. En extra bolagsstämma förväntas hållas den 26 april 2024.

Svitzers VD Kasper Nilaus välkomnar beskedet om avknoppning i ett uttalande på bolagets hemsida.

 – Vi etablerades av Emil Z. Svitzer år 1833 för att förhindra förlust av liv och kapital till sjöss. Dagens tillkännagivande markerar ett spännande nytt kapitel för Svitzer, och säkerställer att vårt åtagande att leverera effektiva, pålitliga och säkra bogserings- och marintjänster till våra kunder är lika starkt och dynamiskt som någonsin, säger Kasper Nilaus.

Svitzer har varit en del av Maersk-koncernen i över 40 år. År 1979 blev Maersk majoritetsägare i Svitzer och förvärvade bolaget kort därefter.

Den förväntade första handelsdagen för aktierna i Svitzer Group på Nasdaq Copenhagen är den 30 april 2024. Svitzer kommer att fortsätta ha sitt huvudkontor i Köpenhamn och verka under namnet Svitzer.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]