Fotograf: Alf van Beem

Kategori: Ekonomi | Tank | Torrlast

Maersk + Torm = sant?

Spekulationerna kring vad som är det problemfyllda danska rederiet Torms nästa stora steg på restruktureringsstigen är. Ett tips är en sammanslagning av någon form med Maersk.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] någon form med Maersk.

– De känner varandra, vilket är viktigt. De har drivit poolsamarbeten tillsammans, medarbetarna har arbetat tillsammans och de har erfarenheter av varandras fartyg. På det viset är det en god historisk utgångspunkt, säger Henrik Sornn-Friese som är chef för de maritima utbildningarna på Copenhagen Business School till Berlingske Business.

Torm lämnade nyligen aktiemarknaden i New York. Rederiet hade tidigare den grekiske redaren Gabriel Panayotides som storägare, men styrs och ägs nu nästan helt av de långivande bankerna och fordringsägare efter att ha redovisat mångmiljardförluster. Ett omfattande restruktureringsarbete som bland annat inneburit att rederiet mer eller mindre lämnat torrbulksektorn och fokuserat på produkttank har lett till ett rejält förbättrat operativt resultat även om slutraden fortfarande tyngs av stora finansiella kostnader.

Bankerna driver på

Enligt analytiker skulle en fusion lösa Torms finansiella problem samtidigt som Maersk stärker sin marknadsposition för att på längre sikt kunna säkra ett bättre pris för sin flotta på över 80 produkttankfartyg om de nu skulle vilja dra sig ur sektorn en dag, skriver Maritime Danmark.

De som driver på är bankerna, väl medvetna om att äga och driva rederier aldrig har varit bankers starkaste gren. Den ledande banken är Danske Bank, och om det finns historiskt starka band mellan A.P Møller- Mærsk och Torm så är de inte mindre starka mellan den danska banken och den danska rederikoncernen. A.P. Møller Mærsk och ägarfamiljens fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, kontrollerar tillsammans nästan en fjärdedel av aktierna i Danske Bank.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]