Maersk bygger sex nya AHTS-fartyg

Fotograf: Ill. Salt Ship Design

Kategori: Skeppsbyggnad | Specialfartyg

Maersk bygger sex AHTS-fartyg

Maersk Supply Services har beställt sex AHTS-fartyg från norska Kleven Maritime.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]AHTS-fartyg från norska Kleven Maritime.

Enligt kontraktet ska sex 95 meter långa AHTS-fartyg (Anchor Handling Tug Supply) byggas vid Klevens två varv Kleven Verft i Ulsteinvik och Myklebust Verft i Gursken. I kontraktet ingår också en option på ytterligare fyra fartyg.

Fartygen är av typen SALT 200 och ritade av Salt Ship Design och ska användas för arbete åt olje- och konstruktionsbolag med global verksamhet i djupt vatten. 

Växande flotta

Med nybeställningarna medräknat, liksom fem servicefartyg för undervattensarbeten och ett AHTS-fartyg, som är under byggnation på varv i Rumänien, Kina och Chile, uppgår nu Maersk Supply Services flotta till tolv fartyg.

Carsten Plougmann Andersen, CEO på Maersk Supply Services, säger att de med det nya kontraktet tar nästa steg i företagets stora nybyggnadsprogram för att förnya flottan.

–  Vi har nu fokus på att bygga stora AHTS- och Subsea Support-fartyg och kontraktet med Kleven är en viktig del i vår tillväxtstrategi.

Räddar jobb

De nya fartygen ska levereras med början under det fjärde kvartalet 2016 fram till tredje kvartalet 2017 och kommer under byggnadsperioden att engagera flera norska underleverantörer.  

– Det här är ett mycket viktigt kontrakt för oss i den rådande extremt svåra marknaden. Om samtliga optioner infrias kommer det här kontraktet att hålla våra varv igång fram till 2018. Det är fantastiskt för våra anställda på varven att få en så lång horisont, säger Klevens koncernchef Ståle Rasmussen i ett pressmeddelande. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]