Ocean Cruises M/S Marina anlöpte Lysekil sommaren 2014.

Fotograf: Lysekils hamn

Kategori: Passagerarsjöfart

Lysekil blir mål för kryssningsjättar

Lysekils hamn satsar på kryssningsfartyg. I somras tog den lilla Västkuststaden emot sitt största fartyg någonsin.

Oceania Cruises kryssninsgfartyg Marina anlöpte Lysekils hamn i somras. Med sina 238 meter fick hon ligga vid kajen i Grötö rev varifrån de 1 250 passagerarna fick köras in till stan. Marina har dessutom en besättning på 800 personer.

Lång planering

Tor Carlsen, hamnchef i Lysekil, säger att han började planera för kryssningsanlöp redan 2010.

– Då träffade jag Maersk Brokers i Köpenhamn och efter det marknadsförde de Lysekil på kryssningsmässan i Miami. Men det var i oktober 2013 som vi fick veta att Marina skulle komma.

Vill locka fler

Besöket blev en succé och till nästa sommar hoppas Tor Carlsen att få ta emot fler stora kryssningsfartyg. Och han är inte ensam om den ambitionen. Maersk Broker Agency och kommunen är med på planerna. 

Utöver det har nu Tor Carlsen och representanter från turistbyrån Sjöfartsverket, Havets Hus och Svensk Handel haft ett uppföljningsmöte och lagt upp en strategi för kommande säsong. Alla instanserna är ju på ett eller annat vis inblandade i ett kryssningsfartygs anlöp.

– Till exempel genomförde jag och lotsarna i Lysekil en simulering av infarten genom farleden på Chalmers i Göteborg, innan Marina kom. Vi kan nog ta emot ännu större fartyg än henne, kanske upp till 300 meter, om lotsarna tillåter det. Men då får vi göra nya simuleringar först, säger Tor Carlsen.

Nautica

Hittills har Tor Carlsen lyckats boka in Oceania Cruises något mindre kryssningsfartyg Nautica, på 181 meter och som tar drygt 650 passagerare till nästa sommar. Hon ska anlöpa Lysekil den 7 augusti och då kommer stadens affärsinnehavare att ha laddat upp med svenska souvenirer, turistbyrån med utflyktsresor till näraliggande sevärdheter och restaurangerna med delikatesser från Västkusten.

För även om förra årets fartygsbesök var mycket uppskattat av passagerarna, uttryckte de också viss besvikelse över bristen på just souvenirer till exempel.

Grötö rev

Även Nautica ska ligga vid Grötö rev, som har en kaj på 190 meter. Yttre hamnen har en lika lång kaj, och ett djup på elva meter, så där kan stora fartyg också ligga, men kajen vid Grötö rev fungerar bättre, enligt hamnchefen Tor Carlsen.

– Där är det enkelt att ställa upp bussar och cyklar som kan ta passagerarna in till centrum. Det är ungefär 1,6 kilometer dit, så det går att gå också.

Lysekils hamn

Hamnen i Lysekil kan ta emot relativt stora fartyg i Yttre hamnen som har en kaj på 190 meter och har ett djup på elva meter. Men för de stora kryssningsfartygen räcker det oftast inte till. 

Ändå framhåller han att mellanstora kryssningsfartyg faktiskt kan ligga mitt inne i centrum, vid Anderssons kaj.

I maj för två år sedan hade Lysekil besök av världens största seglande kryssningsfartyg Star Flyer med en längd på 111, 57 meter.