Konceptbild på den nya lättviktsmodellen av lotsbåt.

Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Kortsjö

Lotsbåtsflottan utökas med lättviktsmodell

Sjöfartsverket utökar sin fartygsflotta med nya lotsbåtar av lättviktsmodell. Två enheter kan enligt myndigheten tas i drift till årsskiftet.
Nu står det klart att två nya, energieffektiva lotsbåtar kan börja användas i verksamheten vid årsskiftet, uppger Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. De nya båtarna av lättviktsmodell har väsentligt lägre förbrukning och klimatavtryck än befintliga lotsbåtar.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] lotsbåtar kan börja användas i verksamheten vid årsskiftet, uppger Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. De nya båtarna av lättviktsmodell har väsentligt lägre förbrukning och klimatavtryck än befintliga lotsbåtar.

– De nya lättviktsbåtarna blir ett bra komplement till våra befintliga lotsbåtar, säger Björn Andreasson, Sjöfartsverket, som har projektlett upphandlingen av nybyggena i ett pressmeddelande.

Båtarna är av aluminium och beräknas förbruka ungefär en tredjedel av vad de tyngre lotsbåtarna gör idag. De blir cirka 13 meter långa, 3,6 meter breda och kommer att väga runt åtta ton. Sjöfartsverkets befintliga lotsbåtar väger cirka tre gånger så mycket.

De nya båtarna ska drivas med diesel.

– Vi hade gärna sett helt eller delvis elektrifierade båtar men det kom inte in några anbud på det i vår upphandling. Det är möjligt att köra de nya båtarna på HVO, även om de inte drivs av fossilfritt bränsle kommer det att ge stor effekt genom minskad förbrukning, säger Björn Andreasson.

Det är båtmännen som kör lotsbåtarna. Carl Bergenfelt är båtman i Helsingborg och har testkört den nya båtmodellen.

– Jag kände snabbt att det blir ett gott komplement till våra stora och tunga båtar. Det krävs en lite aktivare körning jämfört med våra befintliga båtar eftersom den är mindre och lättare. Det är lite som lotsbåtarnas svar på en sportbil; pigg och reagerar snabbt, lättkörd men ändå stabil och trygg, säger Carl Bergenfelt i pressmeddelandet.

Sjöfartsverkets lotsbåtar används också vid sjöräddningsuppdrag.

– Lättviktsbåtarna kan gå lite fortare, är mindre djupgående och det finns genomtänkta arbetsytor på däck, vilket är positiva egenskaper inom sjöräddningen, säger Carl Bergenfelt.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]