Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Skeppsbyggnad

Lösning på gång för Åbovarvet

Finska staten och Meyer Werft överväger att köpa verksamheten vid STX Finland Åbovarvet.

Arbets- och näringsministeriet i Finland uppger att finska staten har funnit en industriell partner i tyska Meyer Werft. Tillsammans överväger man att förvärva verksamheten vid STX Finlands Åbovarv.

– Arbets- och näringsministeriet har meddelat STX Finlands koreanska ägare att staten tillsammane med en industriell partner är villig att förhandla om ett eventuellt köp av Åbovarvet. Jag har redan i fjol meddelat koreanerna om att staten har en sådan vilja, säger näringsminister Jan Vapaavuori.

Funnit partner

Finska staten har redan en längre tid letat efter en partner inom industrin för att lösa Åbovarvets situation och trygga den framtida verksamheten.

– Staten har inte uteslutit möjligheten att vara en del av det strukturella arrangemang som syftar till detta. Ett nödvändigt villkor är att vi finner en trovärdig partner inom industrin. Efter en omfattande kartläggning har staten funnit en seriös privat industriell partner i Meyer Werft, som har ett vidsträckt och högklassigt kunnande inom skeppsbyggnad, säger Jan Vapaavuori.

Inledningsskede

Ministeriet uppger vidare att både staten och Meyer Werft har förbundit sig till de pågående förhandlingarna. De är dock i ett inledningsskede och några närmare detaljer avslöjas inte i detta skede.