LNG-terminal byggs i Fredrikshamn i Port of HaminaKotka.

Fotograf: Port of HaminaKotka

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö | Tank

LNG-terminal till Port of HaminaKotka

Haminan Energia Oy i Fredrikshamn (Hamina) i Finland får närmare 28 miljoner euro i stöd för att bygga LNG-terminal.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] att bygga LNG-terminal.

Finland får nu också en LNG-terminal i östra Finska viken. Arbets- och näringsministeriet beviljar energibolaget Haminan Energia Oy i Fredrikshamn 27,66 miljoner euro i investeringsstöd för att bygga en LNG-terminal i oljehamnen i Port of HaminaKotka. Stödet uppgår till högst 30 procent av projektets faktiska och godtagbara kostnader.

Haminan Energia Oy:s LNG-terminal tas i bruk hösten 2018. Den får lagringskapacitet för 30.000 kubikmeter. Uppskattningsvis 118.000 ton gas kommer årligen att distribueras till industri, sjöfart och vägtrafik.

Fjärde projektet

Detta är det fjärde LNG-terminalprojektet som i år beviljas statligt stöd i Finland.

– Arbets- och näringsministeriet har under hösten beviljat fyra LNG-projekt investeringsstöd. Detta betyder startsignalen för investeringar på drygt 300 miljoner euro i terminaler för kondenserad naturgas. Målet är att det byggs ett täckande nätverk av terminaler vid finska kusten, vilket skapar alternativa köpkanaler för sjöfarten och den industri som använder gas, säger näringsminister Jan Vapaavuori.

Pengar kvar

I statsbudgeten för 2014 finns 123 miljoner euro reserverat för investeringsstöd till LNG-terminaler. I september 2014 beviljade arbets- och näringsministeriet sammanlagt 65,2 miljoner euro i stöd för LNG-terminaler i Torneå, Björneborg och Raumo. Efter det senaste beslutet återstår ännu cirka 30 miljoner euro av fullmakten. Ministeriet uppger att det finns ytterligare tre stödansökningar under behandling.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

  Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
[mc4wp_form]