Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri

Lastfartyg nära att sjunka vid Trollhättan

Torrlastaren Nossan tar in kraftigt med vatten efter en grundstötning vid Trollhättan idag och är nära att sjunka.

På resa till Vänern gick torrlastfartyget Nossan på grund strax före klockan 13 idag på Göta älv i höjd med Trollhättan. Fartyget tog sig själv loss och gick till en väntplats i anslutning till Stallbackabron.

– Där står hon nu och tar in kraftigt med vatten. Besättningen, åtta personer inklusive lots, är evakuerade. Kustbevakningen är på plats och har påbörjat länspumpning, uppger man på kommunala räddningstjänstens ledningscentral.

Fartyget var på nordgående i last med destination Gruvön.

– Så som man bedömer det nu kommer hon att ställa sig på bottnen, älven är inte särskilt djup. Hon har en viss slagsida, informerar man vidare på den kommunala räddningstjänsten.

Kommentarer

 • Anonymous

  Hade Nossan varit svenskflaggad med en svensk besättning hade detta aldrig inträffat.
  Obs, ja jag var ironisk nu.

  • Pipan

   MMmmm… Om fartyget får en blackout så är inte besättningens ursprung eller kompetens avgörande. Är man på fel ställe så är man. Det är skillnad på en grundstötning pga tekniska orsaker och en grundstötning typ Kertu som beror på en navigations miss.

   • Anonymous

    Du maste ha forstahands informaton om att Nossan fatt maskinproblem och att Kertu felnavigerat, tank om det ar tvart om.

    • Pipan

     Det är det inte tvärtom.

     • Anonymous

      Först när en haverrirapport är färdig kan man med säkerhet uttala sig om vad som inträffat Det enda som jag kan utläsa angående Kertuär att lots debarkerat innan lotsplats och att därefter fartyget gått på grund, vad som inträffat mellan dessa två tillfällen är mig veterligen inte redovisat Teknisk haveri kan inte uteslutas, Liten båt dåligt väder bottenslag en slow down / shut down etc etc det finns många anledningar till vad som till synes kan se ut som en felnavigering egentligen beror på något annat.

   • T.ekniker

    Visst är det skillnad som du säger men även såkallade ”Tekniska orsaker” kan ha sitt ursprung i inkompetent besättning. Dock vet jag inget om vad som orsakat just denna incident.

 • Lennart Lööv

  Det är ovanligt mycket svenskar ombord.

 • Anonymous

  Det är svensk besättning på henne

 • Maria

  Nossan HAR svensk besättning!

 • Lars Johansson

  Hon had lots ombord!!!!!
  welll duuuuh

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.